Blíži sa čas lesných požiarov

17.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tak ako po iné roky aj teraz s príchodom jari, by sme chceli upriamiť pozornosť ochranu lesných porastov. Lesy sú nedeliteľnou súčasťou ekosystému našej krajiny. Každý rok sa vyskytujú lesné požiare, ktoré nám ukrajujú z tohto bohatstva.

Iste si viacerí pamätajú na lesný požiar na Záhorí. Požiar sa rozšíril od Záhorskej Bystrice skoro až do Malaciek. Uplynulo zopár rokov, ale stačí pohľad z autostrády na pravú stranu a vidíme, že aj napriek ľudskej pomoci sa príroda z toho ešte nedokázala spamätať. Ťažko je opísať úsilie požiarnikov a náklady, ktoré boli vynaložené na hasenie, ako i následné ekologické škody. Keď ľudí kráčajúcich po ulici zo zamyslenia vytrhne hluk sirén požiarnických áut, sotva si uvedomia, že je to väčšinou príčina nezodpovedného ľudského konania.

Preto  treba upozorniť Bratislavčanov na niektoré nedbalé správanie  počas návštev parkov a lesov. Medzi najväčšie riziká patria fajčiari, ktorí si veľakrát neuvedomujú, že nedbalo odhodený ohorok z cigarety môže spôsobiť veľký požiar, taktiež sú to návštevníci, ktorí po sebe zanechávajú sklenený odpad. Pri pôsobení priameho slnečného žiarenia môže byť príčinou vzniku požiaru. Ten môžu spôsobiť aj milovníci prírody, ktorí si rodinný výlet v prírode spoja s opekaním a kladú oheň mimo vyhradeného miesta. Jednou z hlavných zásad pri tejto činnosti je vybrať také miesto, ktoré je na tento účel určené, a pred odchodom oheň uhasiť. Vždy treba brať do úvahy náhle poveternostné zmeny a byť na to pripravení.

Ďalším rizikovým faktorom sú chatári a záhradkári, ktorí aj napriek zákazu vypaľujú trávy a porast a často sa im to vymkne spod kontroly. Pre osvieženie pamäte si treba pripomenúť povinnosť každého, kto spozoruje požiar, aby túto skutočnosť ohlásil na ohlasovňu požiaru - číslo telefónu 150, prípadne podnikol prvé kroky na zamedzenie šírenia požiaru.

(po)

Páčil sa vám článok?