Záchranári postupujú koordinovane

17.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Predstavitelia Krajského úradu, Policajného zboru, Zboru požiarnej ochrany a Záchrannej a dopravnej zdravotnej služby v uplynulých dňoch podpísali dohodu o vzájomnej spolupráci pri záchrane životov a majetku v dôsledku dopravných nehôd.

V praxi to znamená, že v prípade ohlásenia nehody na jednom z tiesňových telefónnych čísel polície (158), požiarnikov (150) a zdravotníkov (155) budú informované aj ostatné dve záchranárske zložky.

Po prijatí informácie o dopravnej nehode sú všetky tri zložky povinné prísť na miesto nehody a podľa potreby zasiahnuť. V prípade potreby leteckej záchrany musia záchranári informovať operačné stredisko alebo priamo leteckú základňu. Po zásahu sú záchranári povinní zabezpečiť likvidáciu havárie.

Zlepšenie koordinácie pri záchrane životov a majetku v dôsledku dopravných nehôd má byť ďalším krokom k vytvoreniu integrovaného záchranného systému. Zákon, ktorý by garantoval tento systém, pripravuje už niekoľko rokov ministerstvo vnútra. Podľa dostupných informácií sa ním mala zaoberať vláda v druhej polovici tohto roka.

(brn)

Páčil sa vám článok?