Neplatením za služby stráca užívateľ bytu

17.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Negatívny dosah vládneho balíčka ekonomických opatrení sa prejavil aj zvyšovaním zálohových platieb za dodávku služieb pre užívateľov bytov a nebytových priestorov. Zmeny sa týkajú všetkých užívateľov, teda vlastníkov i nájomníkov.

Keďže dodávatelia služieb od 1. januára 1999 zasielajú faktúry vo zvýšených sadzbách, správcovia sú povinní ich uhrádzať, čím predchádzajú sankciám, ktoré sa zúčtujú na ťarchu celého domu.

Ako sme sa dozvedeli od Lucie Krmíčkovej zo spoločnosti H-Probyt, s.r.o., aj táto správcovská firma pristúpila k celoplošnému zvýšeniu záloh za dodávané služby. Zálohové platby za vodné a stočné zvýšila o 33%, odvoz a likvidáciu odpadu o 40%, ZES o 16% a teplo cca o 21,2%. Ako zdôraznila, pri zúčtovaní vychádzali predovšetkým z opatrenia ministerstva financií č. 90/1998.

A tu sa ukázali prvé problémy a nezrovnalosti. Napríklad v Starom Meste sú najväčším problémom nesprávne údaje v doterajších výpočtových listoch spracovaných ešte Správou a údržbou domov (SaÚD). Tieto údaje poskytol SaÚD novým správcom, ktoré slúžili ako podklad na úpravu cien. Väčšina obyvateľov si tak až pri zvýšení cien uvedomila rozdiely a  noví správcovia sa stali neoprávnene terčom ich sťažností.

Ako upozornila L. Krmíčková, je v záujme nového správcu odstraňovať chyby, opraviť nesprávne údaje a zosúladiť skutkový a právny stav. Kapacity nových správcov však nedovoľujú riešiť sťažnosti na počkanie, a preto sa riešia postupne. To si však vyžaduje aj súčinnosť a spoluprácu užívateľa so správcom. Ignorovanie zmenových listov, zastavenie platieb alebo pokračovanie v starých platbách, nie je riešením. To následne spôsobuje sankcie pre vlastníkov a nájomníkov, prípadne aj prerušenie dodávok služieb, vody, elektriny, zastavenie odvozu odpadu či vykurovania).

Zostáva veriť, že po odstránení počiatočných problémov bude spravovanie domov a spolupráca medzi správcom a vlastníkom realizované v plnej spokojnosti všetkých zainteresovaných.

(hp)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie