Rekonštrukcia Royko pasáže sa čoskoro začne

16.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V našich novinách sme už viackrát informovali o pripravovanej rekonštrukcii Royko pasáže spájajúcej Obchodnú ulicu s Jedlíkovou.

Pôvodne plánovaný jesenný termín začiatku prác sa investor, spoločnosť Urbicom, rozhodol aj vzhľadom na začínajúcu sa vykurovaciu sezónu presunúť na jar tohto roku. Zdá sa teda, že dlho očakávaná rekonštrukcia pasáže sa v najbližších dňoch predsa len začne.

Objekt Royko pasáže od architekta Steinera z rokov 1928 – 30 patrí medzi najzaujímavejšie stavby medzivojnovej moderny v Bratislave. Architektonická obnova, vrátane nového funkčného využitia, ktorá sa bude realizovať podľa projektu architektonického ateliéru Bogár Králik Urban sa dotýka predovšetkým mestskej pasáže s priľahlými priestormi na prízemí a v suteréne objektu. Po rekonštrukcii by mala vzniknúť nová obchodná plocha s celkovou rozlohou vyše 1300 m2, ktorá bude rozdelená a prenajatá obchodníkom v podobe kójí. Dvadsať z nich bude na prízemí a ďalších dvadsať v suteréne pasáže.

Priestor najmä v podzemnej časti pasáže zostane vizuálne prepojený, pretože jednotlivé obchodné kóje budú počas dňa otvorené do ústrednej komunikácie prostredníctvom posuvných zasklených stien, ktoré bude možné po záverečnej jednoducho zatiahnuť. V nočných hodinách sa bude pasáž zatvárať elegantnými mrežami. Výber materiálov použitých pri rekonštrukcii pasážových a interiérových priestorov rešpektuje charakter funkcionalistickej architektúry. Prevládať budú trvácne a kvalitné stavebné materiály, ako je kameň (travertín a žula), sklobetón, sklo a nerezová oceľ. V technickom vybavení interiéru nebudú chýbať automaticky otvárané dvere, eskalátory, posuvné deliace steny, rolovacie bezpečnostné mreže a moderné osvetľovacie telesá.

Súčasťou rekonštrukcie Royko pasáže bude aj výstavba novej plynovej kotolne, ktorá bude umiestnená na streche domového bloku na Jedlíkovej ulici. Stará uhoľná kotolňa v podzemí tak uvoľní priestor pre nové obchodné účely. Komplexná rekonštrukcia Royko pasáže by mala byť ukončená do konca tohto roku, tak, aby už v predvianočnom čase mohla slúžiť nakupovaniachtivým Bratislavčanom.

(mer)

V obnovenom prízemí a suteréne objektu ROYKO PASSAGE budú exkluzívne obchody.
VIZUALIOZÁCIA - Čečetka, Špičák

Páčil sa vám článok?