Situácia v útulku pre opustené zvieratá je kritická

16.1.2007
Páčil sa vám článok?

Útulok pre opustené zvieratá na Poliankach v Bratislave je kapacitne zriadený pre približne 60 zvierat, v súčasnosti sa jeho pracovníci starajú o 143 psov a mačiek.

Situácia v Útulku pre opustené zvieratá na Poliankach v Bratislave je po sviatkoch značne kritická, pracovníci útulku sa v súčasnosti starajú o približne 143 psov a mačiek. Vedúca útulku Edita Gardoňová uviedla, že ide o viac ako dvojnásobný počet zvierat, pre aký je útulok kapacitne zriadený. Podľa Gardoňovej to však nie je najhoršie, oveľa horšiu situáciu zaznamenali pred niekoľkými rokmi, keď sa v útulku ocitlo okolo 170 opustených zvierat.

„Na silvestrovskú noc sme odchytili asi päť psíkov, z ktorých väčšina svojim majiteľom iba zabehla zo strachu pred hlučným ohňostrojom. Počas celých uplynulých sviatkov sme prijali okolo 44 nových psov a mačiek, väčšinou bol ich nárast v jednotlivých dňoch vyvážený. Výnimkou boli asi prvé tri januárové dni, kedy k nám prišlo do 20 nových nájomcov,“ povedala Gardoňová.

Ako ďalej uviedla, po niektorých psov si už pôvodní majitelia prišli, išlo najmä o čistokrvné zvieratá. Ostatní zvierací klienti na svojich majiteľov alebo nové rodiny ešte stále čakajú.  Doteraz zaznamenali iba dva prípady, kedy ľudia do útulku doniesli nových psov, v jednom prípade išlo dokonca o vrátenie adoptovaného psa z útulku. Pracovníci sa tento rok ešte nestretli s tým, že by rodičia priniesli do útulku zvieratá, ktoré dostali ich deti ako živé vianočné darčeky.

„Na druhej strane ale musím poďakovať mnohým ľuďom, ktorí nám každý deň veľmi ochotne donášali staré a nepotrebné oblečenie, podložky či deky na zateplenie kotercov. Dokonca aj sklady máme preplnené granulami a konzervami s potravou. Je to pre nás obrovská a neoceniteľná pomoc. Lenže povedať každému iba slovo ďakujem sa mi zdá málo,“ konštatovala Gardoňová. Podľa nej malo veľký úspech aj venčenie psov, kedy sa na prechádzky vybrali celé rodiny.

Útulok pre opustené zvieratá na Poliankach v Bratislave sa plánuje na jar presťahovať do novovybudovaných priestorov povyše súčasného útulku. Hotová je už základná karanténna časť a mačacie koterce v novej budove, dokončených by malo byť tiež niekoľko vonkajších kotercov. Nový útulok s kapacitou okolo 150 zvierat bude mať oddelené časti, zvlášť je vybudovaná izolačka, karanténa pre novoprijaté zvieratá či priestory pre zaočkované a začipované živé tvory pripravené na adopciu. Svoje vlastné miesta by mali mať aj sučky či mačky so svojimi mláďatami.

Výstavba nového útulku stála doteraz okolo deväť miliónov korún, na jeho dokončenie sú potrebné ďalšie štyri alebo päť miliónov.

Páčil sa vám článok?