Rekonštrukcia osvetlenia pokračuje

15.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obnova bratislavského verejného osvetlenia bola vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky prerušená ešte v novembri minulého roku.

Ako nás informovali predstavitelia spoločnosti Siemens, ktorá od roku 1997 spravuje verejné osvetlenie v meste, rekonštrukčné práce by mali byť obnovené v druhej polovici marca, keď sa teplota vzduchu ustáli nad +5 oC.

V tomto roku bude pokračovať rekonštrukcia verejného osvetlenia - v celej Bratislave sa od základu zrekonštruuje asi 3000 svetelných miest. Najviac sa práce dotknú mestskej časti Ružinov (najmä lokalít Štrkovec, Trávniky a Ostredky). Bude sa pokračovať aj na Kramároch a rekonštrukcia sa rozbehne v mestských častiach Dúbravka, Staré Mesto, Rača, Devín, Devínska Nová Ves a Záhorská Bystrica.

Na rad sa dostane aj osvetlenie príjazdových estakád Prístavného mosta a ďalšie bratislavské podchody. Slávnostné nasvietenie pilónov a nosných lán dostane Nový most, čím vzrastie jeho estetická atraktívnosť najmä pri pohľade zhora a zdiaľky.

Projekt obnovy verejného osvetlenia má veľmi priaznivý dosah aj na mestskú pokladňu, veď vďaka využitiu moderných svietidiel a svetelných zdrojov sa energetická náročnosť zníži o 40 percent . Ročná spotreba tak klesne zo súčasných 39,6 GWh na 24 GWh.

Ďalším racionalizačným prvkom je nasadenie regulátorov svetelného toku, zariadení, ktoré v neskorých nočných hodinách znížia napätie v sieti verejného osvetlenie, a tým aj príkon a spotrebu. Montáž týchto zariadení sa plánuje už v tomto roku.

(pol)

Páčil sa vám článok?