Z prvej mulčovačky si Bratislavčania do svojich záhrad odniesli spolu až 1 100 kg mulču z vianočných stromčekov

31.1.2024
0

Zdroj: Facebook - Bratislava - hlavné mesto SR

Páčil sa vám článok?

Mulčovačka v Lamači bola nielen skvelá komunitná akcia, ale aj ďalší krok k udržateľnejšej Bratislave, v ktorej napríklad aj vianočné stromčeky nekončia ako odpad, ale dostávajú druhú šancu - menia sa na niečo užitočné. Konkrétne organický mulč do vašich záhrad. Príspevok o mulčovaní zverejnilo na sociálnej sieti hlavné mesto.

Máme pre vás pár tipov, kam sa mulč z vianočných stromčekov hodí a kam zas nie:

MULČOVAŤ: Novoročný mulč je z vianočných stromčekov, ihličnanov, a teda je “kyslý”. Preto ho môžete použiť napríklad k ihličnanom, okrasným drevinám, pre popínavé rastliny či trvalky, ktorým vyhovuje kyslé prostredie. Sú to napríklad azalky, rododendrony, vresy, vresovce, hortenzie alebo čučoriedky, brusnice, ako aj veľká časť ihličnanov a iných prevažne stálozelených listnatých kríkov, ktoré sa často používajú do živých plotov ako napríklad vavrínovce, fotínia, bršleny a podobne.

Zdroj: Facebook - Bratislava - hlavné mesto SR

​NEMULČOVAŤ: Neodporúčame tento typ mulču, a síce mulč z ihličnanov, nastielať k rastlinám, ktorým kyslé prostredie nevyhovuje, ako napríklad ovocné stromy, alebo suchomilné trvalky ako levandula, santolina či okrasné trávy. Takýmto rastlinám dokonca môže kyslý mulč aj uškodiť. Najmä pri trvalkách treba byť opatrný, väčšine bežne používaným okrasným trvalkám kyslé prostredie nevyhovuje.
Tak do mulčovania!

Za prezidenta kandidujú aj I. Matovič a P. Dubovský

Za hnutie Slovensko chce kandidovať na prezidenta jeho líder Igor Matovič. O prezidentský palác chce zabojovať aj historik Patrik Dubovský. Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia (KÚ) sa podpísali pod oba návrhy. Matovič na tlačovej konferencii priblížil, že Dubovský je kandidátom Za ľudí a KÚ. Záujemcovia o prezidentskú kandidatúru museli svoje kandidatúry odovzdať do utorka (30. 1.) do polnoci.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?