Výstavba na Zámockej ulici stále viazne

9.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Zámockej ulici sa už stavia. Potvrdzuje to pohľad do jej hornej časti, kde už stojí prvý z vyše tridsiatich administratívnych a obytných domov.

Revitalizácia Zámockej ulice, ktorej projekt prezentovala Zámocká spoločnosť, a.s., ešte v roku 1997, však napriek tomu stále viazne. Problémom zostáva prístup miestnej štátnej správy, resp. Okresného úradu Bratislava 1.

Zámocká spoločnosť, a.s., totiž v polovici roku 1997 (pred poldruha rokom) požiadala o vydanie územného rozhodnutia, ktoré je potrebné na podanie žiadosti o stavebné povolenie. Územné rozhodnutie však z politických dôvodov stále neprichádzalo a finančná strata celého projektu začala narastať. Následne prejavila záujem o kúpu časti pozemkov na Zámockej ulici spoločnosť GARDEN z Lučenca. Vtedy len málokto tušil, aký to spôsobí pri revitalizácii ulice obrat.

Táto lučenská spoločnosť, za ktorou údajne stoja politické špičky HZDS, odkúpila 40 percent pozemkov Zámockej ulice a na „prekvapenie“ dostala územné rozhodnutie i stavebné povolenie na výstavbu „svojich“ objektov. Zámocká spoločnosť, a.s., ktorá o územné rozhodnutie a stavebné povolenie žiadala spolu s ňou, však súhlas Okresného úradu Bratislava 1 nedostala.

Po parlamentných voľbách a zmene štátnej moci sa zmenil aj postoj štátnej správy k žiadosti Zámockej spoločnosti, a.s. Ako sme sa dozvedeli na okresnom úrade, územné rozhodnutie už bolo vydané a koncom januára bola potvrdená aj jeho platnosť. (S jedenapolročným oneskorením!)

O stavebné povolenie na výstavbu prvých objektov požiadala Zámocká spoločnosť, a.s., pred rokom, keďže nemala územné rozhodnutie, svoju žiadosť pozastavila. Teraz opäť čaká na povolenie stavať, no podľa dostupných informácii sú proti tomuto zámeru organizované účelové protesty. (Proti vydaniu územného rozhodnutia a stavebného povolenia pre spoločnosť z Lučenca neprotestoval nikto z obyvateľov tejto lokality!) Podľa našich informácii za tým údajne stojí firma Garden, ktorá by vraj rada získala všetky pozemky na Zámockej ulici.

Predseda predstavenstva Zámockej spoločnosti, a.s., Jaroslav Kachlík tieto informácie odmietol komentovať. On sám pred­pokladá, že stavebné povolenie dostane Zámocká spoločnosť, a.s., najskôr až v lete. To by znamenalo, že s revitalizáciou Zámockej ulice sa začne s takmer dvojročným oneskorením. Zodpovednosť štátu za tento absurdný stav je zrejmá. Tu je na mieste otázka, čo štátna správa urobí, aby napravila, čo v uplynulom období pokazila.

(pol)

Na Zámockej ulici už stojí prvý objekt. Podľa našich informácií je však v rozpore s územným rozhodnutím, ktoré bolo pre túto časť podhradia schválené.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?