VIDEO: V obchode prebiehal boj o život. Ženu, ktorá skolabovala, zachránili pomocou defibrilátora

13.1.2024
0

Zdroj: FB Mestská polícia Bratislava

Páčil sa vám článok?

Pohotová reakcia policajtov a správne použitie prístroja zachránili život 45-ročnej ženy, ktorá náhle skolabovala v obchode s potravinami v bratislavskej Vrakuni. Stretli sme sa s ľuďmi, ktorých zásluhou život ženy nevyhasol. Zachrániť druhého človeka môžete však s externým defibrilátorom i vy. Odborníci nám prezradili, ako to funguje.

Nový rok sa v Bratislave začal bojom o život. Mestskej policajtke a dvom jej kolegom z Ružinova sa podarilo zachrániť 45-ročnú ženu včasným použitím defibrilátora (AED). Ide o prístroj, ktorý sa už nachádza na mnohých verejne prístupných miestach Bratislavy a použiť ho môže každý z nás. Prístroj výbojmi dokáže oživiť srdce, ktoré už prestalo biť. 

​Záchrana ženy prebehla naozaj príkladne. Na linku 155, teda operačné stredisko záchranárov,  zavolali z hypermarketu vo Vrakuni, kde skolabovala 45-ročná žena. Telefón zdvihla operátorka Mária Danišková, ktorá okamžite vedela, čo robiť. Vystrašeným zákazníkom obchodu dávala presné inštrukcie, ako manipulovať s telom, z ktorého odchádzal život. Navigovala ich aj pri masáži srdca. "Veľmi dobre spolupracovali," spomína na záchranu Mária

A keďže sa vtedy v tesnej blízkosti nenachádzala žiadna sanitka, jej kolegyňa zatiaľ kontaktovala mestskú políciu. Mestskí policajti bývajú totiž vybavení defibrilátorom a neraz na miesto dorazia skôr ako profesionálni záchranári. A tak sa aj stalo.  A čo bolo výborné, presne vedeli, čo robiť. Ako nám prezradil jeden z nich, Lukáš, neuspokojil sa iba so školeniami a presný postup, ako pracovať s defibrilátorom, si predtým študoval aj sám na internete. "Nebola to totiž prvá situácia, keď som niečo takéto musel robiť," priblížil. 

Zdroj: ms

Zachránili ľudský život: Mestský policajt Lukáš a operátorka Mária. 

Policajti po kontrole životných funkcií okamžite začali s vonkajšou masážou srdca a zároveň pripravovali automatický externý defibrilátor na elektrický výboj. Na druhý pokus sa im podarilo ženu oživiť.

"Spoluprácu s mestkými políciami musím vyzdvihnúť. Ich hliadky vozia defibrilátor so sebou a my vždy zároveň podávame informáciu o prípade na operačné stredisko mestskej polície. Oni zistia, kde sa ich hliadky nachádzajú a najbližšiu posielajú na miesto," vysvetlil vedúci operátor Krajského operačného strediska Bratislava Dalibor Pavlík.

VIDEO: Mária Danišková o záchrane ženy vo Vrakuni:

Policajtka a dvojica policajtov sa o ženu starali až do príchodu posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Tá ju previezla do ružinovskej nemocnice.

Zvukový záznam hovoru (upravený) na linku 155, pri ktorom operátorka Mária Danišková inštrukciami zachraňovala život 45-ročnej ženy:

Zachrániť ľudský život môžete naozaj i vy. Defibrilátory (AED) s návodmi sa nachádzajú na mnohých miestach Bratislavy a po celom Slovensku ich už nájdete viac ako 2000. Mapku nájdete tu. Ak zavoláte na linku 155, operátorka vám poradí, čo robiť. Pri stavoch, keď človek nie je pri vedomí a nedýcha, je najpodstatnejšie začať bezodkladne s vonkajšou masážou srdca. Ak je k dispozícii defibrilátor, tak šance na prežitie sa zvyšujú až na 93% v prípade, ak je použitý včas. AED nosia so sebou aj hliadky mestskej polície. Vďaka tomu, že sú neustále v teréne, dokážu rýchlo zakročiť v prípadoch ohrozenia života. 

"Čím skôr sa pomoc k pacientovi dostane, tým je väčšia šanca na záchranu života. Počet ľudských životov, ktoré sa nám za rok 2022 za použitia AED ešte pred príchodom záchranky podarilo zachrániť s tým, že tí ľudia sa plnhodnotne vrátili do života,  je 51.  V roku 2023 to bolo 40 ľudí," vysvetlil riaditeľ Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Július Pavčo.

A čo sa vlastne deje, ak zavoláte na číslo 155 a ohlásite človeka v bezvedomí? "V systéme hľadáme medzi defibrilátormi prístroj, ktorý je k miestu udalosti najbližšie a dokážeme ho dostať k pacientovi ešte pred príchodom záchrannej zdravotnej služby. Čím skôr nalepíme elektródy AED na hruď pacienta, tým sú väčšie šance na záchranu života. V roku 2022 sme evidovali 905-krát požiadavku, aby sme defibrilátor dostali k pacientovi a v roku 2023 to už bolo 1556-krát," prezradil edúci operátor OS ZZS SR Viliam Sládek.

Zdroj: ms

​Dalibor Pavlík, Viliam Sládek, hovorkyňa operačného strediska záchranárov Petra Klimešová a Július Pavčo.

AED sú umiestnené na verejných budovách, ale najefektívnejšie je, ak sa defibrilátor nachádza v rukách zaškolenej osoby, ktorá je mobilná a dokáže prísť na miesto udalosti v krátkom čase. To sú napríklad hasiči, mestskí policajti či rôzne občianske združenia. "V roku 2022 sme mali 780 takýchto aktivácií a v roku 2023 ich už bolo 1392 . V roku 2023 sme mali 83 úspešných resuscitácií, teda že pacientov následne transportovali do nemocnice," dodal Sládek. 

Ak vidíte niekoho v bezvedomí a zavoláte na linku 155, je vysoká šanca, že aj vy sa zaradíte medzi ľudí, ktorí pomohli zachrániť ľudský život.

Zdroj: Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby SR

Využitie AED.

Zdroj: Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby SR

Počet prístrojov AED na Slovensku.

(ms)

Páčil sa vám článok?