Postihnutí sa uplatňujú na voľnom trhu

17.12.2006
Páčil sa vám článok?

Ručný papier je výnimočný artikel na sviatočné príležitosti. Na našom trhu je ho nedostatok, a tak sa stal prostriedkom, ktorým sa mentálne postihnutí úspešne uplatnili na voľnom trhu.

Vyrábajú ho v Humanitnom centre na Kovácsovej ulici v Rusovciach. Centrum prevádzkuje Chránené bývanie Gerulata, Klub dôchodcov i Chránenú dielňu. Práve v nej v rámci európskeho projektu Leonardo da Vinci v roku 2000 zaškolili pracovníkov a klientov centra belgickí inštruktori. Humanitné centrum spravuje Kresťanská liga pre pomoc mentálne postihnutým na Slovensku.

V dielni okrem ručného papiera vyrábajú vianočné a novoročné pozdravy, darčekové predmety z keramiky (majú vlastnú vypaľovaciu pec) a ďalšie drobnosti. Dielňa nepretržite zamestnáva dvoch ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím a v minulom roku k nim pribudol celý pracovný úväzok, o ktorý sa delia štyri obyvateľky chráneného bývania.

Ambíciou centra je v najbližšom čase rozšíriť zamestnávanie tak, aby každá z nich mohla pracovať na pol riadneho úväzku, a tak si prilepšiť k dôchodku. Konečným cieľom je potom vytvoriť trvalé pracovné príležitosti pre päť ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím a príležitostne na zmluvy zamestnávať ďalších desať postihnutých.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie