Zvláštny predvianočný darček VÚB

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dostali ste aj vy domov poštou radostný list z VÚB, že vám automaticky pripísali k zostatku vášho účtu úver v peknej tisíckami vyjadrenej sume? Ide o vianočný darček VÚB, aby ste si mohli na úver nakúpiť pred Vianocami.

Samozrejme, o akcii sme sa dozvedeli až 1. decembra večer, keď nám prišla obálka z VÚB domov. Smola bola, že ráno v ten deň sme boli vybrať z bankomatu peniaze a na naše počudovanie nám na účte nabehla značná suma peňazí k dobru. Človeka poteší, prečo nie, keby... Našťastie sme opatrní, a tak sme cez deň sondovali, odkiaľ tá suma mohla prísť.

Večer sme sa nestačili nad listom z VÚB čudovať, ale i pohoršovať zistiac, o aký marketingový ťah ide. Využíva práve psychologický ťah - vizuálny nárast zostatku na účte! Človek, ak nie je pozorný, si neuvedomí, že v skutočnosti tá značná suma navyše je dlh, teda mínus, čo bude musieť splácať...

Je nepochopiteľné, že tento ťah vymyslela práve VÚB - banka s dlhou tradíciou a istým renomé! Aké sú následky takéhoto čohosi? Napríklad sú ľudia, ktorým výpis z účtu chodí domov, bývajú však inde na priváte, robia v súkromnej firme na úkol, ktorá dáva výplatnú pásku aj dva mesiace pozadu, výplatu na účet po častiach, atď. Taký človek je rád, že prácu má a tak znáša tento nedôstojný stav. Nuž a keď zrazu zistí, že má na konte viac, myslí si, že sa šéf konečne udrel po vrecku a radostne ide nakupovať. Neskoro potom zistí, že tento ťah ho voviedol do dlhu.

Nie je dar ako dar! My sme ho odmietli, aj keď dary sa odmietať nemajú. Buďme opatrní a nedajme sa nachytať na lacné efekty, vmanipulovať do nich, nebojme sa ozvať. Sme klienti, nie vazali útrpne nesúci osud so sklonenými hlavami, aj keď banky by dojem ich panstva a panstva peňazí navodiť asi chceli.

Margaréta B., Bratislava
(celé meno máme v redakcii)

~ ~ ~
Na list reagovala hovorkyňa VÚB Silvia Nosálová: Produkt, ktorý VÚB poskytla klientom, dovoľuje povolenie prečerpania na účte. Klienti túto službu kontokorentného úveru dostávajú automaticky po splnení obchodných podmienok a upozornili sme ich na ňu v osobnom liste. Klientom je bezplatne nastavená možnosť povoleného prečerpania na účte, čo v praxi znamená, že v prípade nedostatku finančných prostriedkov môže ísť klient do mínusu. Je iba na rozhodnutí klienta, či uvedenú službu využije alebo nie. V prípade, že klient možnosť kontokorentného úveru nevyužije, nezaplatí žiadne poplatky ani úroky.

Páčil sa vám článok?