Beh pre zdravé prsia šíri povedomie o rakovine prsníka. Behá sa na Železnej Studienke už dnes

20.5.2023

Zdroj: OZ Amazonky

Páčil sa vám článok?

Akp sme vás už informovali, šíriť povedomie o rakovine prsníka či odstrániť strach z pravidelných kontrol a skríningového mamografického vyšetrenia je cieľom šiesteho ročníka Behu pre zdravé prsia. Podujatie sa koná v sobotu na Železnej studničke v Bratislave.

"Náš charitatívny beh je pre všetky vekové aj výkonnostné kategórie, cieľom nie je len samotný beh, dôležitejším posolstvom je pre nás zdravie. Každý si môže zvoliť trať podľa náročnosti a prebehnúť alebo prekráčať ju vo vlastnom tempe," uviedla Dominika Kormanová, predsedníčka občianskeho združenia Amazonky, ktoré je spoluorganizátorom podujatia.

Hlavným programom podujatia sú osvetové stanovištia pacientskych organizácií Amazonky a Ružová stužka. Stanovištia ponúkajú bezplatné odborné poradenstvo, konzultáciu s lekárom či odporúčania k správnej životospráve a prevencii. Účastníci sa tiež majú možnosť naučiť samovyšetrenie prsníka, ako si nahmatať hrčku na prsníkovom fantóme a stretnúť sa s onkologickými pacientkami.

"Strach z mamografie a nezmyselné mýty o nej či obava z pozitívneho výsledku ženám často bráni navštíviť lekára včas. Neraz prídu v pokročilom štádiu ochorenia, keď už sú naše možnosti i možnosti modernej medicíny pomôcť značne obmedzené," upozornila predsedníčka Ružovej stužky a aktívna spolutvorkyňa slovenského mamografického skríningu Alena Kállayová.

Ročne je na Slovensku diagnostikovaných približne 3 500 nových prípadov rakoviny prsníka, ktorej podľahne okolo 900 žien. Ako upozornili organizátori podujatia, väčšina z nich mohla žiť omnoho dlhšie, pokiaľ by sa do ambulancie onkológa dostali v počiatočnom štádiu ochorenia.

Beh pre zdravé prsia je tiež súčasťou celoeurópskej akcie prevencie karcinómu prsníka Europa Donna - Breast Health Day 2023.

​(tasr)

Páčil sa vám článok?