Mesto chce rozšíriť domovy dôchodcov

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Približne 75 miliónov korún plánuje magistrát v priebehu najbližších dvoch až troch rokoch investovať do rozšírenia dvoch domovov dôchodcov na území Bratislavy.

Ako informovala hovorkyňa Magistrátu Bratislavy Eva Chudinová, do Programu priorít rozvoja hlavného mesta na roky 2004-2006 sa dostala výstavba pavilónu pre občanov s demenciou Alzheimerovho typu v Domove jeseň života na Hanulovej ulici. Výška plánovaných nákladov na pavilón s kapacitou okolo 40 miest je 35 miliónov korún.

Ďalším zámerom je pristaviť zariadenie komplexných opatrovateľských služieb k Domu seniorov Archa na Rozvodnej ulici. Prístavbou by pribudlo 25 miest a v dennom stacionári ešte 15 miest. Výška plánovaných nákladov na stavbu je 40 miliónov korún, pričom na financovanie výstavby je možné využiť aj eurofondy.

Zriaďovateľom Domova jeseň života na Hanulovej ulici je od roku 1992 magistrát. Domov bol pôvodne postavený podľa projektov z roku 1972 ako klasický domov dôchodcov. Jeho kapacita je momentálne 186 obyvateľov. Od januára 2002 bolo k zariadeniu pričlenené aj zariadenie opatrovateľskej starostlivosti, čím sa kapacita domova zvýšila na 217 obyvateľov. O všetkých sa stará 131 zamestnancov, z ktorých 73 je zdravotníckych pracovníkov. Prevádzkové náklady sú takmer 41 miliónov korún ročne.

V Dome seniorov Archa, ktorý funguje od roku 1998, je umiestnených 67 obyvateľov s najťažšími somatickými a psychickými chorobami, priemerný vek obyvateľov domova je 87 rokov, pričom najstaršia obyvateľka má 97 rokov. O obyvateľov sa stará 42 pracovníkov. Na umiestnenie do domova čaká približne 100 ďalších záujemcov.

Za uplynulých päť rokov bolo v domove preinvestovaných okolo osem miliónov korún pričom viaceré investície pochádzali od sponzorov. Pribudol napríklad pavilón na arteterapiu, ktorý slúži pacientom s Alzheimerovou chorobou.

(brn)

Páčil sa vám článok?