Beh pre zdravé prsia: Príďte na Železnú studienku podporiť dobrú vec, získate i bezplatnú konzultáciu s lekárom

17.5.2023
0

Zdroj: OZ Amazonky

Páčil sa vám článok?

Môžete spojiť príjemné s užitočným, zľahka si zašportovať, no najmä urobiť niečo veľmi dôležité pre svoje zdravie. V sobotu 20. mája sa koná na Železnej studienke v Bratislave už 6. ročník osvetového podujatia Beh pre zdravé prsia, ktoré symbolicky spája zdravý životný štýl, prevenciu a osvetu. Cieľom je šíriť povedomie o rakovine prsníka a odstrániť stigmatizáciu a strach z pravidelných kontrol a skríningového mamografického vyšetrenia.

Beh pre zdravé prsia nezastavila ani pandémia, bežalo sa virtuálne, ďalšie roky kombinovane a tento rok sa podujatie vracia k svojej pôvodnej prezenčnej forme, na pôvodné miesto, teda zrekonštruovanú Železnú studienku (Amfiteáter v areáli Partizánskej lúky).

Najdôležitejším obsahom podujatia však vôbec nie ja športový výkon, ktorý podáte (pokojne i chôdzou), ale pripravené osvetové stanovištia pacientskych organizácií Amazonky a Ružová stužka s bezplatným odborným poradenstvom a konzultáciou s lekárom, odporúčaniami k správnej životospráve a prevencii, dôležitými kontaktmi na mamografické pracoviská. Každý bude mať príležitosť naučiť sa samovyšetreniu prsníka, naučiť sa nahmatať hrčku na prsníkovom fantóme, stretnúť a porozprávať sa s onkologickými pacientkami. Beh je určený pre všetkých, okrem aktívných či rekreačných športovcov sú vítané celé rodiny, seniori, mamičky s kočíkmi či ľudia s rôznym znevýhodnením.

Zdroj: OZ Amazonky

Podujatie je určené pre všetkých.

Osvetová časť podujatia sa koná od 9:00 h do 14:00 h. Pokiaľ ide o športovú časť, prezentácia a registrácia aktívnych účastníkov na mieste a výdaj štartových čísel sa začína už o 8:00 h, samotné behy sa konajú od 9:00 do 13:30 h. Štart je individuálny, behy sú nesúťažné, čas nie je meraný organizátorom. Po dobehu sa bežec preukáže v registračnom stánku odbehnutou vzdialenosťou na bežeckých hodinkách alebo v aplikácii. Registrovať sa môžete aj pred behom priamo na mieste v registračnom stánku alebo online TU. Na záver čaká účastníkov ešte i občerstvenie. Všetko potrebné o podujatí vrátane odporúčanej výšky poplatku nájdete TU. Podujatím bude sprevádzať obľúbený moderátor Richard Vrablec.

Športové kategórie Behu pre zdravé prsia 2023:
- 5 000 m beh
- 3 000 m nordic walking
- 500 m chôdza (ZŤP)
- detský beh 100 m/300 m

Pre organizátorky je Beh pre zdravé prsia jedno z ďalších podujatí, ktoré neúnavne už roky organizujú s cieľom primäť ženy na Slovensku k starostlivosti o svoje zdravie a nezanedbávať prevenciu. Bývalé pacientky s karcinómom prsníka vlastnými príbehmi demonštrujú, aký dôležitý je skorý záchyt ochorenia a správna liečba. Pri splnení týchto dvoch predpokladov je veľmi veľká šanca na prežitie ďalšieho dlhého plnohodnotného kvalitného života i s takým ochorením, akým karcinóm prsníka je.

Zdroj: OZ Amazonky

Beh sa vracia na Železnú studienku.

„Strach z mamografie a nezmyselné mýty o nej, či obava z pozitívneho výsledku ženám často bráni navštíviť lekára včas. Neraz prídu v pokročilom štádiu ochorenia, keď už sú naše možnosti i možnosti modernej medicíny pomôcť, značne obmedzené,“ hovorí MUDr. Alena Kállayová, predsedníčka Ružovej stužky a aktívna spolutvorkyňa a propagátorka slovenského mamografického skríningu.

Onkokontrola

Minulý rok vypracovala pracovná skupina ministerstva zdravotníctva pre mediálnu podporu skríningov komunikačný nástroj Onkokontrola, ktorý pomôže lepšie vysvetliť ženám aj mužom, čo sa za slovom skríning skrýva. Národný onkologický inštitút (NOI) k tomu vytvoril webovú stránku Onkokontrola (www.onkokontrola.sk), kde je množstvo informácií vo forme letákov, brožúrok, videí o všetkých skríningoch. MVDr. Jana Trautenberger Ricová, koordinátorka skríningov NOI hovorí: „Kým nemáme vakcínu proti karcinómu prsníka, stále je najúčinnejšou prevenciou domáce samovyšetrenie a pravidelný mamografický skríning. Ženám preto ponúkame a vytrvalo, opakovane ich vyzývame k pravidelnej návšteve lekára.“ Stánok Onkokontroly s množstvom edukačných materiálov a poradenstvom bude súčasťou Behu pre zdravé prsia.

Zdroj: OZ Amazonky

Čas nie je dôležitý.

Stánok Všeobecnej zdravotnej poisťovne ponúkne preventívne merania krvného tlaku, hladiny kyslíka v krvi, multifrekvenčné meranie zloženia tela či výživové poradenstvo.

Prečo to robia?

Ročne je na Slovensku diagnostikovaných približne 3 500 nových prípadov rakoviny prsníka, ktorej podľahne okolo 900 žien - približne každá štvrtá žena. Väčšina z nich mohla žiť omnoho dlhšie, pokiaľ by sa do ambulancie onkológa dostali v počiatočnom štádiu ochorenia. Prišli však neskoro. Práve tomu má zabrániť lepšia osveta o ochorení a možnostiach liečby, no najmä o potrebe včasnej diagnostiky ochorenia, ktorá môže zachraňovať ľudské životy.

„Náš charitatívny beh je pre všetky vekové aj výkonnostné kategórie, cieľom nie je len samotný „beh“, dôležitejším posolstvom je pre nás „zdravie“. Preto si veľmi prajeme, aby okrem rekreačných a skúsených bežcov na toto podujatie prišli aj rodičia s deťmi, seniori a seniorky či ľudia so zdravotným znevýhodnením, mamičky s kočíkmi i handbikeri. Každý si môže zvoliť trať podľa náročnosti a prebehnúť alebo prekráčať ju vo vlastnom tempe,“ vysvetľuje Dominika Kormanová, predsedníčka OZ Amazonky.

Zdroj: FB Richard Vrablec

Podujatím bude sprevádzať Richard Vrablec.

„Disciplíny sú nesúťažné. Na Behu pre zdravé prsia nebude dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa. Medailami nebudeme oceňovať iba troch najrýchlejších, ale všetkých, ktorí na trať vyrazia, dosiahnu cieľ a urobia tak niečo celkom konkrétne pre svoje zdravie,“ dodáva spoluzakladateľka podujatia Eva Bacigalová.

Podujatie sa koná pod záštitou Národného onkologického inštitútu a Ministerstva zdravotníctva SR. Záštitu prevzali aj primátor Bratislavy Matúš Vallo a župan Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Osvetové podujatie organizujú občianske združenie Amazonky, Ružová stužka, n.f. Beh pre zdravé prsia je tiež súčasťou celoeurópskej akcie prevencie karcinómu prsníka Europa Donna - Breast Health Day 2023.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?