Po rekonštrukcii potrubia zostala na ulici spúšť

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ako obyvateľa Starého Mesta ma už dlhšie trápi situácia, ktorá vznikla pred pár týždňami v tesnom susedstve s druhým bratislavským obvodom, presnejšie na voľnom priestore ohraničenom budovou VÚB, Karadžičovou a Budovateľskou ulicou, na mieste, kde voľakedy stávala tzv. Malá stanica so širokým koľajiskom.

V auguste sa na spomínanom mieste začali výkopové práce spojené s rekonštrukciou horúcovodu. Ich rozsah zasahoval nielen do spomenutého územia, rozkopané boli ulice od Karadžičovej naprieč lokalitou 500 bytov až po Dulovo námestie. Pracovný ruch, ktorý je v tomto prípade opodstatnený v posledných dňoch prestal, no ešte dnes (27. 10.) je po robotníkoch a ťažkých zemných strojoch vidieť doslova spúšť.

Horúcovod je už síce opäť zakopaný, no nad tým, čo ostalo na povrchu, asi kompetentní mávli rukou. Pozostatky rúr sa povaľujú kade-tade, rozryté stavenisko neláka už pomaly ani psov, ktorých majitelia zvyknú veľkú parcelu medzi Karadžičovou a Budovateľskou využívať na vychádzky so svojimi štvornohými priateľmi. Po trávniku ostali len koľaje rozryté ťažkými mechanizmami, o nasadení novej trávy asi možno iba snívať. Prejsť po tých pár desiatkach metrov znamená v horšom počasí totálne zablatené topánky.

Výhľad z okna? Pripadám si pomaly ako v tých depresívnych časoch, keď sa v Petržalke začalo stavať sídlisko. Na Budovateľskej ostalo napoly zdevastované detské ihrisko „skrášlené“ porozbíjanými fľašami, cesty sídliska 500 bytov majú stále nedokončený asfaltový povrch, takže o obchádzky nie je núdza.

Ďalším neduhom, ktorý kvári iste nielen mňa, je zvyšujúci sa výskyt kadejakých živlov, ktoré v spomenutom priestore našli svoje prirodzené útočisko. Viackrát som na to upozorňoval políciu. Nevyriešilo sa nič!

Čo vlastne bude s nevábne vyzerajúcim areálom niekdajšej Malej stanice? O pár mesiacov vstupujeme do EÚ, no toto miesto európsky s tými niekoľkými pahýľmi stromov a trsmi trávy na pustej hline nevyzerá. Vrabce čvirikajú (no už niekoľko rokov), že na tomto lukratívnom mieste by mali vyrásť polyfunkčné objekty, budovy pre banky, nové byty, nákupné stredisko a ktovie čo ešte. Nechýbajú mi ďalšie nablýskané stavby.

Nepotrebujem sa z balkóna dívať na svoj obraz v odraze budovy, ktorá by mala stáť oproti. No hádam by to bolo lepšie, ako trpieť stav, ktorý táto lokalita prežíva už takmer dvadsať rokov.

Štefan Nemlaha, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?