Nová lekáreň v Bratislave má moderný dizajn

19.4.2023

Zdroj: Dr.Max

Páčil sa vám článok?

Najčerstvejší prírastok v starostlivosti o zdravie pacientov a zákazníkov pod značkou Dr.Max je vybavený modernými technológiami a poskytuje tiež doplnkové preventívne služby.

S otvorením Nemocnice Bory, ktorá prináša zdravotnú starostlivosť na špičkovej úrovni, otvára svoje brány aj 357 lekáreň Dr.Max. Z vizuálneho hľadiska ide o jedinečný koncept, ktorý bol architektonicky a technologicky prispôsobený nemocničnému prostrediu.  V novej lekárni s rozlohou viac ako 160 m² nájdete širokú ponuku lekárenského sortimentu, o ktorého výdaj a k nemu nevyhnutné odborné poradenstvo bude v rukách trojice farmaceutov, ktorých podľa potreby doplnia farmaceutickí laboranti. Lekáreň je vybavená piatimi tárami (výdajnými miestami), pričom štyri z nich sú určené predovšetkým na výdaj liekov na lekársky predpis a jedna na doplnkový lekárenský sortiment. Lekáreň bude poskytovať okrem štandardných lekárenských služieb a poradenstva aj doplnkové služby v podobe odborných preventívnych vyšetrení.  

Špičkovo vybavenému nemocničnému zariadeniu bolo prispôsobené aj vybavenie lekárne. „Byť súčasťou najmodernejšej nemocnice v strednej Európe je pre nás česť a profesionálna výzva. Okrem personálneho obsadenia sme kládli mimoriadny dôraz na technologické vybavenie lekárne. To rešpektuje najvyššie štandardy a vďaka moderným technológiám umožní lekárnikom efektívne využiť čas a ich odbornosť pri starostlivosti o pacientov a zákazníkov. Lekáreň je vybavená robotickým systémom, ktorý zabezpečuje rýchly a bezpečný výdaj liekov. Tiež využívame technológiu elektronických cenoviek, ktorá okrem šetrenia času prispieva k optimalizácii využívania papiera v lekárni. Pomáhajú nám aj ďalšie moderné technológie využívané v zázemí lekárne, ako sú napríklad mobilné skenery,“ vysvetľuje Jaroslav Kypr, prevádzkový riaditeľ Dr.Max Slovensko. 

Zdroj: Dr.Max

​Foto: Plnoautomatický robot je jedným z 8 zariadení inštalovaných v prostredí lekární Dr.Max. 

Liek dodaný do 16 sekúnd

Primárnou úlohou automatizovaného robotického systému, ktorý Dr.Max postupne zavádza do svojich lekární, je uľahčenie práce farmaceutov pri vydávaní liekov na lekársky predpis. Tie sa po zadaní do systému samé dopravia zo zázemia lekárne priamo k výdajnému miestu, lekárnikovi doslova do ruky. Robot tak šetrí čas zákazníkom a pacientom, ktorí si prišli pre pomoc odborníka.  

Celý proces dodania lieku k lekárnikovi trvá približne 16 sekúnd a denne tak ušetrí personálu až 2,5 hodiny, ktoré je možné venovať pacientovi. Robot dokáže naskladniť približne 15-tisíc škatuliek liekov a jeho výhodou okrem šetrenia priestorov je aj dokonalý poriadok a automatický manažment v skladových zásobách týkajúci sa šarží a exspirácií liekov.  

Zaujímavosťou je, že robotický systém má aj meno, ktoré mu vybral personál lekárne. Zamestnanci sa rozhodli pre meno Maja, pričom sa inšpirovali známou rozprávkovou postavičkou – včielkou Majou. Easy load (naskladňovací systém) sa zase volá Vilko.

Zdroj: Dr.Max

​Foto: Dizajn lekárne je prispôsobený nemocničnému prostrediu.

Roboty v lekárňach Dr.Max:

  • V prevádzke na Slovensku je už 8 plnoautomatických zariadení v lekárňach. 
  • Úplne prvé zariadenie bolo nainštalované v lekárni v Dunajskej Strede.
  • Každé zariadenie má svoje meno.
  • Rozmer zariadenia (DxŠxV): 7 478 cm x 1 630 cm x 2 970 cm.

Elektronické cenovky šetria čas aj životné prostredie

Efektívnou technológiou lekárne v Nemocnici Bory sú aj elektronické regálové cenovky. Dnes musia lekárnici bežne pri rôznych príležitostiach meniť cenovky, čo ich oberá o čas a kontakt s pacientom a zákazníkom. Vďaka digitalizovanej forme elektronického riešenia tak majú viac času a priestoru venovať sa svojej odbornej práci a poradenstvu. Elektronické cenovky zároveň prispievajú k optimalizácii využívania papiera, čo vedie k  šetrnejšiemu vplyvu na  životnému prostrediu.  

Ambíciou lekární Dr.Max je neustále posúvať hranice poskytovaných služieb, formovať lekárenské prostredie a prinášať ešte kvalitnejšiu a profesionálnejšiu starostlivosť o zdravie ľudí. Nová lekáreň v Nemocnici Bory je ukážkou toho, ako sa starostlivosť o ľudí v prostredí lekární môže uberať v budúcnosti. 

Zdroj: Dr.Max

Foto: Lekáreň v Nemocnici Bory využíva aj elektronické regálové cenovky.

Ako sa dostať do lekárne v Nemocnici Bory?

Na miesto sa dostanete autom aj mestskou hromadnou dopravou. Z bratislavského Račianskeho mýta cesta pri bežnej premávke trvá približne do 15 minút. Ak sa rozhodnete pre cestu mestskou hromadnou dopravou, priamo pred nemocnicou nie je ešte zriadená zastávka. Využite linku 21, ktorá premáva z autobusovej stanice Mlynské Nivy cez Patrónku až do Devínskej Novej Vsi, pričom vystúpite pri obchodnom centre Bory Mall a pri nemocnici ste do 15 minút pešo.

Zdroj: Dr.Max

​Foto: Robot dokáže naskladniť približne 15-tisíc škatuliek liekov.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?