Cintoríny sa pripravujú na 1. november

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred novembrovou spomienkou na zosnulých prechádzajú v týchto dňoch úpravami viaceré bratislavské cintoríny, o ktoré sa stará mestská organizácia Marianum.

Najväčšie úpravy sa urobili na cintoríne v Ružinove, kde už počas letných mesiacov brigádnici v záujme presvetlenia pietneho miesta orezávali stromy a kríky, drvili zelený odpad, natierali a vymieňali lavičky a intenzívne polievali zeleň. Ružinovský cintorín má najväčšiu kapacitu z bratislavských cintorínov, v súčasnosti je ešte voľných asi 3,5 tisíca hrobových miest.

V meste je v súčasnosti celkovo zhruba 100-tisíc hrobových miest, ambíciou spoločnosti Marianum je do konca roka nájsť ďalších 5000 miest po neplatičoch. V uplynulom období sa preto intenzívne sústredili na odhaľovanie tých, ktorí za hrobové miesta svojich príbuzných neplatia.

Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej sa spravidla stretávajú so záujmom vyrovnať si podlžnosti, ale nájdu sa aj občania, ktorí nálepky s upozornením prelepia na vedľajší hrob. Ako Chudinová zdôraznila, evidencia hrobových miest je však veľmi dôsledná, preto takýto úskok neplatičom nepomáha.

Poplatky za hrobové miesta sú podstatným zdrojom príjmov podniku Marianum. Ďalšie financie získava z pohrebnej služby a z prenájmu priestorov. Cena za jedno hrobové miesto na rok je priemerne 250 korún za hrob s rozmermi 2x1 meter. Za umiestnenie do urnovej steny zaplatia príbuzní približne 8000 korún, miesto si však takto predplatia na 20 rokov.

(ver, sita)

Páčil sa vám článok?