Kam sa sťahujú bratislavské nemocnice

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva dochádza od 1. septembra k zmenám v štruktúre zdravotníckych zariadení v Bratislave. Ich cieľom je najmä ušetriť finančné prostriedky.

Podľa ministerstva zdravotníctva analýzy ukázali, že v súčasnosti je v Bratislave denne neobsadených 1500 lôžok, čo spôsobuje, že ročne sa asi tri miliardy korún vynaložia zbytočne. Ďalším špecifickým problémom bratislavského zdravotníctva je vysoká prezamestnanosť.

Na základe analýz, z ktorých vyplynula potreba redukcie lôžkových kapacít, sa ministerstvo zdravotníctva spoločne s riaditeľmi piatich bratislavských nemocníc, Lekárskou fakultou UK a Slovenskou zdravotníckou univerzitou rozhodlo reštrukturalizovať zdravotnícke zariadenia.

Filiálne ústavy starej Fakultnej nemocnice, ktoré napriek dobrej lokalizácii nespĺňali kritériá kvality hlavne kvôli zlému technickému stavu, boli uvoľnené a a určené na predaj. Činnosti vykonávané v týchto nemocniciach boli presunuté do priestorov, kde budú lepšie podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Klinika hematológie a transfúziológie z Partizánskej ulice a Otorinolaryngologická klinika zo Zochovej ulice sa presťahovali do FNsP sv. Cyrila a Metoda do Petržalky. Ortopedická klinika z Hlbokej ulice sa presťahovala do FNsP Ružinov, Geriatrická klinika z Krásnej hôrky do nemocnice na Kramároch (z Krásnej hôrky sa na Kramáre sťahuje aj Fyziatricko-rehabilitačná klinika a Klinika pracovného lekárstva).

Peniaze získané predajom týchto budov budú určené na revitalizáciu nemocníc. Majú sa použiť na generálnu rekonštrukciu Fakultnej nemocnice na Mickiewiczovej ulici, kde by mal vzniknúť špičkovo vybavený moderný školský ústav. Peniaze z predaja Krásnej hôrky budú použité na rekonštrukciu a zateplenie Dérerovej nemocnice na Kramároch. Na predaj je určená aj budova Polikliniky na Bezručovej ulici. Cieľom predaja je získať čo najvyšší finančný obnos. Na zvýšenie transparentnosti sa minister zdravotníctva rozhodol prostredníctvom médií osloviť verejnosť a nominovať do výberových komisií vyžrebovaných zástupcov občanov.

V Bratislave vznikli Detské kardiologické centrum, Materno-fetálne centrum na liečbu matky a jej plodu v Dérerovej nemocnici a Centrum spinálnej chirurgie v nemocnici Ružinov.

(lau)

V rámci úsporných opatrení v bratislavských zdravotníckych zariadeniach sa niektoré pracoviská sťahujú. Medzi budovy, ktoré sa majú po vyprázdnení predať, patrí aj objekt Polikliniky na Bezručovej ulici.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?