Mesto kontroluje odvoz domového odpadu

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nie je tajomstvom, že niektorí obyvatelia, ale aj podnikatelia, sa snažia vyhnúť povinnosti platiť za odvoz domového odpadu, prípadne si nesplnili príslušnú ohlasovaciu povinnosť.

O situácii v zabezpečení odvozu domového odpadu sme sa pozhovárali s vedúcou magistrátneho referátu odpadov a poplatkov Magdalénou Krajčiovou.

„Existujú dva typy povinnosti,“ uviedla. „Prvou je ohlasovacia povinnosť, ktorú si mali podnikatelia splniť do 31. januára 2002 a obyvatelia do 31. marca 2002. Druhou je povinnosť zabezpečiť odvoz odpadu. V bytových domoch nie je problém, odvoz odpadu zabezpečujú správcovia objektu. Pokiaľ ide o obyvateľov rodinných domov, prihlásili sa v 11 736 prípadoch, zmluvne zabezpečený odvoz majú v 15 369 prípadoch. Rozdiel medzi týmito číselnými údajmi predstavuje počet tých, ktorí si nesplnili ohlasovaciu povinnosť. Faktom však je aj to, že nie všetci obyvatelia rodinných domov majú zabezpečený odvoz odpadu.“

Magistrátny referát odpadov a poplatkov už dostal zoznamy z mestských častí Podunajské Biskupice, Záhorská Bystrica, Devínska Nová Ves, Devín a nekompletné údaje aj z Ružinova (ostatné mestské časti bude riešiť postupne). Obyvateľov mestských častí, z ktorých prišli zoznamy, magistrát vyzval, aby predložili doklady o nakladaní s komunálnym odpadom. Niektorí doložili doklady o odvoze odpadu, iní si po výzve odvoz odpadu zabezpečili. Tí, ktorí na výzvu nereagovali, boli predvolaní na magistrát, kde ich vyzvali, aby to napravili. Asi v piatich prípadoch bolo začaté priestupkové konanie.

A ako si plnia povinnosti ohľadne odvozu odpadu podnikatelia? „V prípade fyzických a právnických osôb (podnikateľov) sa preverujú zväčša tí, ktorí majú prenajaté nebytové priestory v bytových domoch,“ konštatovala M. Krajčiová.

„Zisťujeme, či majú zabezpečený odvoz odpadu prostredníctvom správcu objektu alebo priamo prostredníctvom akciovej spoločnosti OLO (Odvoz a likvidácia odpadu). Ak odvoz odpadu zabezpečený nemajú, robíme kroky na nápravu. Iba v jednom prípade bolo začaté správne konanie. Ohlasovaciu povinnosť si splnilo 37 815 podnikateľov, údaje z OLO hovoria o tom, že odvoz odpadu má zabezpečený 7859 podnikateľov. Veľa podnikateľov so sídlom v mieste trvalého bydliska tu totiž nevykonávajú činnosť.“

(juh)

Páčil sa vám článok?