Dočká sa občan jasného a priehľadného konania kompetentných?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na verejnom vypočutí občanov 7. 4. 2003 v Divadle Astorka k problematike Podhradia primátor A. Ďurkovský prisľúbil, že v krátkom čase budú môcť občania pripomienkovať zadanie územného plánu zóny. Podľa našich informácií na magistráte sa začalo usilovne pracovať.

Ako jeden z dôležitých podkladov pri formulovaní požiadaviek je materiál Zásady ochrany Mestskej pamiatkovej rezervácie (MPR) - časť Podhradie, spracovaný Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave z júna 2002 tak, ako to písomne potvrdil vedúci oddelenia územného rozvoja mesta Ing. arch. Martin Arpáš.

Tieto zásady pamiatkovej ochrany pre územie MPR Bratislava - Podhradie začali byť tŕňom v oku investora, lebo jasne stanovujú prijateľné regulatívy (výška, uličná čiara, a pod.) pre toto historicky cenné územie. V liste z 11. 4. 2003 požiadal investor centrálny - strešný pamiatkový úrad - Pamiatkový úrad SR aby prehodnotil zásady Krajského pamiatkového úradu z júna 2002. Je prinajmenšom veľmi zvláštne, že generálna riaditeľka PÚ SR, PhDr. Katarína Kosová už 14. 5. 2003 listom odporúča krajskému úradu prehodnotiť pôvodné zásady a ako hlavný dôvod uvádza akési formálne nedostatky.

V liste sa neuvádzajú odborné výhrady k obsahovej stránke, teda k spôsobu regulácie výšky a k metóde ochrany jestvujúcich objektov, ale akési legislatívne výhrady k postupu vyhlásenia - vydania uvedených zásad. Avšak tieto pravdepodobne sporné výhrady k uvedeným Zásadám stačili PÚ SR na to, aby spochybnili ich legislatívnu platnosť! Takéto konanie vyvoláva prinajmenšom rôzne podozrenia zainteresovania, keďže vieme že, uvedené zásady spracoval kolektív odborníkov - pamiatkarov a architektov, pričom ich podstata je výsledkom viacročného vývoja a obsiahlej dokumentácie. Alebo niektorí pamiatkari majú zásadne iné názory na panorámu nášho mesta a podstatu pamiatkovej rezervácie?

Samozrejme, po uvedenej korešpondencii celá kauza začína naberať rýchly spád. Investor promptne informuje magistrát a žiada 20. 5. 2003 vypracovať nový materiál. Síce pôvodný materiál odborne nikto nespochybnil, ale už sa žiada nový materiál, ktorý by predpokladajme „viac“ vyhovoval investorovi. Pritom táto historická časť Bratislavy, ktorá je stále Mestskou pamiatkovou rezerváciou, potrebuje zvlášť citlivý prístup a riešenia v súlade historických kontextov.

Je zarmucujúce, že hneď 21. 5. 2003 vedúci oddelenia územného rozvoja mesta Ing. arch. Martin Arpáš rozosiela listy, kde konštatuje, že návrh zadania pre riešenie územného plánu zóny Podhradie, ktoré je už v súčasnosti spracované z doterajších prípravných prác a podkladov - môže byť zásadným spôsobom zmenené! Pár dní predtým, ako malo byť zadanie správoplatnené, je jeho obsahová podstata ohrozená!

Zdá sa, že investorovi sa podaril husársky kúsok a medzi pamiatkarmi si našiel spojenca na miestach najvyšších... Alebo sa spýtam inak - v záujme koho tentoraz konal Pamiatkový úrad Slovenskej republiky? Ako sa cíti Krajský pamiatkový úrad Bratislava po tomto „údere pod pás“?

Nemôžem si pomôcť, mne to pripomína „vybavovacie“ praktiky z minulého režimu. Vtedy tiež existovali pravidlá len pre niekoho. Dočká sa už konečne občan jasného a priehľadného konania kompetentných? Alebo zásady sa budú dovtedy prerábať, dokiaľ budú vyhovovať investorovi? Bude sa prerábať práca niekoľkých tímov odborníkov, aby sa naplnili predstavy investora o budovaní čo „najväčších“ stavieb? Je vyššia návratnosť predmetnej investície požadovaná investorom prioritná aj pre nás občanov?

Alebo Bratislava dostane to, čo jej patrí - pôvodný lesk a krásu, keď hrdo nosila prívlastok „Krásavica na Dunaji“!

Matej Vagač, Bratislava
DOSTAVBA PODHRADIA - VEC VEREJNÁ

Páčil sa vám článok?