Z Kuchajdy potápači vylovili všeličo – od mobilov cez lavičky až po nákupný vozík

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V posledný aprílový piatok prišli potápači dôkladne vyčistiť jazero Kuchajda pred nastávajúcou letnou kúpacou sezónou. Na dne jazera opäť našli množstvo vecí, ktoré doň rozhodne nepatria.

Akcia sa uskutočnila na základe objednávky mestskej časti Bratislava - Nové Mesto, ktoré sa o areál prostredníctvom EKO-podniku verejnoprospešných služieb stará. Desať členov potápačského klubu OCTOPUS najprv dôkladne vyčistilo od tuhého odpadu okolie jazera a v sobotu 26. apríla sa s predsedom klubu Tomášom Ráczom dvadsať členov - desať potápačov a desať zberačov - podujalo na rovnako dôkladné očistenie dna jazera.

Päť a päť potápačov sa striedalo vnáralo do vôd Kuchajdy, aby povynášali nad hladinu veci, ktoré tam nepatria. Pneumatiky, umelé predmety, sklo, mobilné telefóny, ale aj nákupný vozík, lavičky a kovové stojany na odpadové koše ich kolegovia ukladali do veľkoobjemového kontajnera. Od tohto všetkého museli potápači dno vyčistiť, aby nedošlo k zraneniu kúpajúcich sa.

Ako uviedol Tomáš Rácz, ktorý Kuchajdu pozná naozaj dôverne, veď Octopus ju čistí už približne 28 rokov (predtým ako člen Zväzarmu, v súčasnosti v desaťročnej úzkej spolupráci s mestskou časťou Nové Mesto), dnes je už odpadu v jazere oproti predchádzajúcim rokom oveľa menej, ale ako dodal, spokojní budeme až vtedy, keď každý človek pochopí, že odpad patrí do odpadových nádob a nie do jazera alebo jeho okolia.

Najviac odpadu našli potápači v okolí móla, ktoré využívajú najmä deti a mládež. Pri tohtoročnom čistení „odľahčili“ potápači Octopusu okolie vodnej plochy a dno jazera Kuchajda o približne 5 kubických metrov nežiaducich predmetov. Tým sa však pre nich práca neskončila, ale naopak, začína sa. Potápačský klub Octopus bude okolie zóny vyhradenej na plávanie monitorovať počas celej letnej sezóny, pretože tu každoročne zabezpečuje aj vodnú záchrannú službu.

Od 1. júna do 31. augusta denne od 9.00 do 18.00 h budú mať traja členovia - záchranári službu. Pre prípad potreby disponujú záchranným vozidlom, ktorého vybavenie im umožňuje návštevníkom areálu poskytnúť základnú zdravotnícku pomoc a jeho prevoz do nemocnice. V prípade, že si všimnú nadmernú konzumáciu alkoholu niektorého z návštevníkov, snažia sa mu v jeho záujme zabrániť v kúpaní sa v jazere. Treba spomenúť, že za desať rokov nedošlo počas výkonu vodnej záchrannej služby klubu Octopus na Kuchajde k žiadnemu utopeniu.

(brn)

Páčil sa vám článok?