Turisti sa v Bratislave ťažko orientujú

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď historické centrum Bratislavy nie je veľké, návštevníci mesta predsa môžu mať problém zorientovať sa. Svedčí o tom aj podnet našej čitateľky, ktorá upozornila na ťažkosti turistov pri snahe nájsť cestu na Hrad.

Problém umocňuje skutočnosť, že areál Hradu je od historického jadra mesta odčesnutý štvorprúdovou Staromestskou ulicou. Pre človeka, ktorý sa v našom hlavnom meste ocitol prvý raz, tak skutočne nemusí byť nájdenie cesty na Hrad jednoduchou úlohou. Aj preto sme sa pokúšali zistiť, kto má podobné záležitosti na starosti a či sa uvažuje o osadení smerovníkov zjednodušujúcich cestu k jednej z najvýznamnejších dominánt mesta.

Cyril Vaňo, riaditeľ mestského investora obnovy pamiatok Paming, uviedol, že táto organizácia nemá podobné záležitosti na starosti a v podobnom duchu sa vyjadril aj riaditeľ Bratislavskej informačnej služby Csaba Račko.

„V Starom Meste sa už objavili smerovníky, ale súhlasím, že na orientáciu turistov je ich málo,“ uviedol hovorca starostu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Pavol Prikryl. „Ak však majú plniť svoju funkciu, je dôležité, aby boli nielen v slovenčine, ale aj s cudzojazyčnými informáciami. Spoločne s predstaviteľmi magistrátu budeme rokovať o rozšírení viacjazyčných smerovníkov. Pokúsime sa o čo najrýchlejšiu realizáciu, aby sa každý turista vedel orientovať čo najlepšie.“

Témou smerovníkov, ktoré na niektorých miestach v centre osadila spoločnosť JCDecaux, sme sa na stránkach našich novín zaoberali vlani v októbri. Následné ohlasy čitateľov nás presvedčili, že nápisy na smerovníkoch by mali byť nielen v slovenčine, ktorej cudzinci nemusia rozumieť, ale aj v niektorom svetovom jazyku a malo by ich byť viac. Aj takéto zdanlivé maličkosti prispievajú k celkovému dojmu, aký si o našej metropole vytvárajú jej návštevníci.

(juh)

Páčil sa vám článok?