Na Deň narcisov sa vyzbieralo 3,4 milióna

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave počas tohtoročného Dňa narcisov na podporu boja proti rakovine aktivisti vyzbierali 3 439 309 korún. Je to o 20 percent viac než vlani, keď obyvatelia hlavného mesta na tento ušľachtilý účel venovali 2,7 milióna korún.

Skupinky aktivistov a aktivistiek, ponúkajúcich živé i umelé kvety, nebolo možné v piatok 4. apríla prehliadnuť najmä na uliciach a námestiach v centre mesta. Ako sme sa mohli opakovane presvedčiť na vlastné oči, ľudia spravidla prijímali ich aktivitu s porozumením a na podporu boja proti zákernej chorobe ochotne prispievali rôznymi sumami.

Opäť sa ukázalo, že Deň narcisov, ktorý sa aj u nás už stal jedným zo symbolov jari a nádeje v lepší život, sa v Bratislave jednoducho ujal a obyvatelia našej metropoly nie sú ľahostajní proti utrpeniu a bolesti. Pripnutím symbolického kvietka vyjadrili nielen svoju spoluúčasť tým, ktorých táto choroba postihla, ale aj uznanie všetkým, ktorí proti nej bojujú a hľadajú cesty k lepšej budúcnosti.

Najviac finančných príspevkov sa dobrovoľníkom podarilo získať v Polus City Centre - až 263-tisíc korún. Do akcie v rámci Dňa narcisov sa v Bratislave zapojilo približne 1700 dobrovoľníkov zo 42 škôl, 200 skautov a 200 dobrovoľníkov z radov študentov medicíny, zdravotníckych pracovníkov a rôznych záujmových združení.

Vyzbierané finančné príspevky sumarizovali pracovníci Tatra banky priamo v zasadacej miestnosti Onkologického ústavu sv. Alžbety. Tohto roku sa v bratislavskej zbierke neocitla žiadna päťtisíckorunová bankovka. V pokladničkách bolo 75 tisíckorunáčok, 120 päťstoviek, 796 dvestokorunáčok, 8989 stokorunáčok, 14 211 päťdesiatkorunáčok a 57 206 dvadsaťkorunáčok.

Liga proti rakovine výsledky celoslovenskej verejnoprospešnej kampane 7. ročníka Dňa narcisov oznámi do týždňa. Dovtedy budú známe presné finančné objemy vyzbierané vo všetkých regiónoch Slovenska. Celková suma vyzbieraná počas tejto akcie minulého roku dosiahla 10,6 milióna korún a v roku 2001 viac než 9 miliónov korún. V prvom ročníku Dňa narcisov roku 1997 to bolo len 420-tisíc korún.

(sita, lau)

V Deň narcisov, ktorý už po siedmy raz zorganizovala Liga proti rakovine, sa aj v uliciach Bratislavy objavilo 1700 dobrovoľníkov, ktorým sa podarilo vyzbierať rekordných 3,4 milióna korún.
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?