V horúčavách nepodceňte riziko úpalu a úžehu

10.7.2022
slnko a vitamín D

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

Úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia. Úžeh je prehriatie organizmu vplyvom slnečného žiarenia. Prejavujú sa bolesťami hlavy, nevoľnosťou, mdlobami až závratmi, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom, zvýšenou telesnou teplotou, zvracaním.

Postihnutého je potrebné premiestniť do chladného prostredia, najlepšie chladnej miestnosti s vetraním a uložiť ho do stabilizovanej polohy. Postupne ho ochladzujte, najlepšie obkladmi, nie sprchou alebo kúpeľom. Tekutiny mu podávajte po malých množstvách, najlepšie lyžičkou. Väčšie množstvo vody naraz sa neodporúča. Pri zhoršení stavu je dôležité privolať pomoc (volať 155 alebo 112).

Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu a pobyt vonku treba obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Deti do 6 mesiacov nenatierajte krémami s ochranným faktorom (SPF), keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria. Chránime ich slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože hrozí prehriatie. Staršie deti je potrebné pri pobyte vonku opakovane natierať vhodnými krémami a vhodne obliekať.

"Počas leta je potrebné chrániť sa v exteriéri vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. Neodporúčame opakované vystavovanie sa slnečnému žiareniu, ktoré negatívne vplýva na kožu," radí docentka MUDr. Jana Hamade, PhD., MPH, MHA, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia  a špecializovaných činností ÚVZ SR.

Rezort zdravotníctva: Pri nahromadení pôrodov je výpomoc v rámci bratislavských pôrodníc prirodzená

V prípade nahromadenia sa pôrodov v niektorej z bratislavských pôrodníc je výpomoc sesterských kliník prirodzená. Presmerovanie rodičiek sa uskutoční po dohode prednostov a informácii riaditeľstva Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Uviedlo to ministerstvo zdravotníctva v reakcii na prípad, keď rodičku museli pre nedostatok personálu a miesta presunúť z ružinovskej nemocnice inam. Upozornil naň Denník N.

​(ivk,uvzsr)

Páčil sa vám článok?