OLO pokračuje v separovanom zbere

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Investícia mesta Bratislava do novej modernej spaľovne neovplyvní v najbližšom čase výšku poplatkov za odvoz domového odpadu, povedal to člen predstavenstva spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Ladislav Štibrányi.

„Výšku poplatkov za odvoz odpadu určuje mestské zastupiteľstvo, nie OLO,“ doplnil L. Štibrányi. Ak sa výška poplatku upraví, tak iba o výšku na úrovni štátom oficiálne priznanej miery inflácie. Nebude to v žiadnom prípade kvôli rekonštrukcii spaľovne. Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský v tejto súvislosti zároveň vylúčil, že by nové vedenie mesta uvažovalo o privatizácii časti podniku OLO, ktorého je 100% akcionárom.

Nová spaľovňa vo Vlčom hrdle by nemala znamenať prioritu tepelného spracovania odpadu pred separovaným zberom. OLO už pred štyrmi rokmi začalo v rôznych častiach mesta realizovať separáciu využiteľných zložiek komunálneho odpadu, ako je sklo, papier alebo kovy. V súčasnosti je v Bratislave 900 kontajnerov s obsahom 1 100 litrov na zber papiera, 1 100 nádob na separované sklo biele a tmavé a asi 580 kontajnerov na plasty.

Bratislava mieni v separovanom zbere v najbližšom období pokračovať. V rámci podpory separácie OLO už zakúpilo lis na plasty a papiere a začne sa separácia aj ďalších problémových zložiek. V Bratislave sú dva systémy zberu využiteľných zložiek komunálneho odpadu. Prvým je systém zberní, kde sa odpad od občanov vykupuje za peniaze.

Druhým je systém bezplatného zberu do označených nádob OLO. V roku 2002 vyzbieralo OLO v Bratislave viac ako 40 ton PET fliaš, o ktoré je zo strany spracovateľov veľký záujem. Výraznou motiváciou pre občanov na separovaný zber PET fliaš bude uzákonenie ich zálohovania.

Výkup PET fliaš sa začne od 1. októbra 2003. OLO k tomuto termínu pred všetky obchodné prevádzky v Bratislave umiestni 685 kontajnerov na plasty.

(miv)

Páčil sa vám článok?