Bratislava má novú spaľovňu komunálneho odpadu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch mesto a spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu odovzdali do prevádzky novú spaľovňu komunálneho odpadu vo Vlčom hrdle. Ide o najväčšiu ekologickú stavbu na Slovensku za posledných 20 rokov.

Rekonštrukcia bratislavskej spaľovne si vyžiadala celkové náklady dva a pol miliardy korún. Začalo sa s ňou vo februári roku 2000 za plnej prevádzky časti pôvodnej spaľovne. Ako uviedol bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu spolu s mestom financovali stavbu vlastnými silami, štát sa na nej finančne nepodieľal. Samotnej rekonštrukcii predchádzala medzinárodná súťaž, na ktorej sa zúčastnilo 10 záujemcov, víťazom sa stala spoločnosť Siemens AG Rakúsko.

Zmluva bola podpísaná koncom roku 1997 a náklady boli stanovené na 117 miliónov mariek. Koncom roku 1999 boli podpísané úverové zmluvy na 75 miliónov mariek od konzorcia bánk vedeného Die Erste a 25 miliónov mariek od Európskej investičnej banky. Na stavbe sa v úlohe subdodávateľov zúčastnilo vyše 50 domácich i zahraničných firiem. Spaľovňu skolaudovali posledný pracovný deň minulého roku - 29. decembra.

Čistenie spalín je riešené tak, aby bolo schopné plniť aj sprísnené kritériá na ovzdušie, ktorých prijatie sa v Európskej únii plánuje o tri roky. Z troch jestvujúcich kotlov boli demontované dva a namiesto nich boli inštalované dva nové kotly. Ku každému z nich vybudovali samostatnú linku na čistenie spalín, aby sa dodržali spomenuté emisné limity platné v krajinách Európskej únie.

Kapacita spaľovne je 134-tisíc ton odpadu ročne. Pri súčasnom množstve 155-tisíc ton má teda spaľovňa ešte 16-percentnú rezervu pre očakávaný rast odpadu v budúcnosti. Životnosť spaľovne je dvadsať rokov a za ten čas dokáže zlikvidovať 25 miliónov ton odpadu. Pre bližšiu predstavu možno uviesť, že ak by sa toto množstvo vyviezlo na skládku, pri šírke 50 metrov a hrúbke 10 metrov by musela byť dlhá dva až päť kilometrov.

Spaľovňa je vybavená turbogenerátorom a dokáže vyprodukovať viac elektrickej energie, ako sama spotrebuje. Prebytok bude preto dodávať do siete elektrární. Podľa člena predstavenstva akciovej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu Ladislava Štibrányiho je spaľovňa vo Vlčom Hrdle dnes zariadením, ktoré zabezpečuje dlhodobé a spoľahlivé spracovanie odpadu z hlavného mesta na úrovni vyspelých európskych krajín.

(lau)

Páčil sa vám článok?