Nocľaháreň pre bezdomovcov predsa bude

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman vlani prišiel s iniciatívou zriadiť nocľaháreň pre bezdomovcov. Zariadenie malo byť otvorené na Mikuláša, teda 6. decembra.

O zámere Ľ. Romana sme informovali ako prvé médium v 22. minuloročnom čísle našich novín, ktoré vyšlo tri dni pred avizovaným otvorením tohto zariadenia. Napokon v tomto termíne otvorené nebolo a do médií preniklo, že projekt kritizovali aj poslanci regionálneho parlamentu - dnes už bývalá námestníčka primátora Bratislavy Mária Demeterová a starosta mestskej časti Bratislava-Petržalka Vladimír Bajan.

Pripomeňme, že nocľaháreň mala byť v nevyužívanom objekte pôvodne určenom pre stavebných robotníkov na Klokočovej ulici v Petržalke. Objekt patrí akciovej spoločnosti Metro Bratislava, ktorá je investorom stavby Mosta Košická a jej majoritným akcionárom je mesto Bratislava.

S otázkou, prečo nedošlo k otvoreniu nocľahárne a aký bude ďalší osud tohto projektu, sme sa opäť obrátili na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ľuba Romana. „Otvorené to nebolo preto, lebo som narazil na nepochopenie mestskej časti Bratislava-Petržalka a čiastočne aj mesta,“ uviedol.

„Predstavitelia mesta i mestskej časti mi vyčítali, že som ich obišiel a robím to bez ich vedomia, hoci pani Demeterová a aj pán Bajan sú poslancami Bratislavského samosprávneho kraja a zámer vytvoriť nocľaháreň pre bezdomovcov zobrali na vedomie už dávno predtým. Ďalšou prekážkou bolo, že nebolo možné podpísať zmluvu o využití budovy, ktorá patrí akciovej spoločnosti Metro Bratislava a v ktorej sme chceli zriadiť nocľaháreň, pretože došlo k výmene generálneho riaditeľa Metra (odvolaného Vladimíra Kovalčíka nahradil Ladislav Csáder, pozn. red.) a nový štatutár ešte nemal podpisové právo. Medzičasom už prišlo k rámcovej dohode medzi mestskou časťou Bratislava-Petržalka, mestom a Bratislavským samosprávnym krajom a prvý námestník primátora Bratislavy už dal svoj súhlas s tým, aby Metro Bratislava, ktorého väčšinovým vlastníkom je mesto, podpísalo nájomnú zmluvu, prípadne inú zmluvu upravujúcu využitie objektu ako nocľahárne pre bezdomovcov.“

Ako ďalej ubezpečil Ľ. Roman, na tento účel sú vyčlenené finančné prostriedky, ktoré schválilo zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja a bola už prijatá dohoda s prevádzkovateľom nocľahárne - Slovenským Červeným krížom. Podľa jeho slov zdržanie otvorenia tohto zariadenia spôsobili administratívne prieťahy. „Nocľaháreň chceme otvoriť v čo najkratšom čase,“ uzavrel.

(lau)

Páčil sa vám článok?