Polikliniky už prešli pod samosprávu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pod správu Bratislavského samosprávneho kraja prešlo od 1. januára šesť polikliník z Bratislavského kraja. Ide o Polikliniku Tehelná, Karlova Ves, Petržalka, Pezinok a obe polikliniky v Senci.

Informoval o tom hovorca ministerstva zdravotníctva Tomáš Szalay. Poliklinika Ružinov a Poliklinika pre dorast v Bratislave boli v decembri minulého roku sprivatizované. Gynekologicko-pôrodnícka nemocnica je od 1. januára začlenená pod Fakultnú nemocnicu na Mickiewiczovej ulici, a teda ostáva pod správou ministerstva zdravotníctva.

Ako konštatoval Szalay, vysokošpecializované bratislavské nemocnice budú aj naďalej patriť pod ministerstvo zdravotníctva. Ide napríklad o Fakultnú nemocnicu na Mickiewiczovej ulici, Národný onkologický ústav, ako aj o nemocnicu v Ružinove, na Kramároch a v Petržalke.

T. Szalay ďalej uviedol, že kompletné spracovanie dokumentácie o zadlženosti nemocníc by malo byť ukončené vo februári. „Následná kontrola určí oprávnenosť dlhov. Skôr ako v apríli nepočítame s oddlžením jednotlivých nemocníc,“ uviedol Szalay. Dodal, že je potrebné zmeniť pravidlá hry, pretože aj keď štát poskytne financie na vyrovnanie starých dlhov, nemocnice sa opäť zadlžujú.

Podľa neho je potrebné zmeniť vlastnícke pomery alebo systém financovania. Ako príklad uviedol nemocnice, ktoré majú štatút neziskových organizácií. Podľa Szalaya tieto nemocnice neprodukujú stratu a majú vyrovnaný rozpočet.

(sita, lau)

Páčil sa vám článok?