Vianočné trhy u susedov sú podobné

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Vianočnú atmosféru v Bratislave už obvykle spestrujú vianočné trhy. Ľudia zvyknú mať k nim rôzne postoje. Jedným sa páčia, druhí kritizujú. Rád by som preto priniesol môj malý obraz vianočných trhov z Prahy a Brna.

Začnem Brnom. Vianočné trhy sa nachádzajú v samotnom centre Brna na Námestí slobody. Nesú sa v mene „Tradiční Vánoce v Brne“. Sú zmesou trhu, ktorý sa prelína s reštauračným zariadením a s kultúrnym pozadím vytvára neopakovateľnú atmosféru. Čo sa mi veľmi páčilo, a žiaľ, v Bratislave ani Prahe podobnú vec nenájdeme, je trhový vianočný hrnček. Kto chce môže si ho zakúpiť (za dva je cena 50 Kč) a nemusí byť odkázaný na tak trochu odporný a neekologický plastový pohár. Zaujímavou atrakciou je aj zvonček uprostred námestia. Ak nim zazvoníte a zaželáte si niečo, malo by sa to splniť. Túto možnosť využívajú hlavne deti, no radi sa pridajú aj dospelí.

Praha je už o niečom celkom inom. Hlavné mesto má obrovskú výhodu, ktorou je priestor. A tak, sa trhy začínajú už na Václavskom námestí, ktoré spestruje stromček. Pražania však na výzdobe nešetria. Stromček má okrem osvetlenia aj pravé vianočné gule! Stánky sú podobné ako u nás, ale sú rozostavané do štvorca a tvoria určitý uzavretý priestor. Betlehem sa nachádza priamo pod stromčekom. Z „Václaváku“ sa peknou uličkou priamo prechádza na Staromestské námestie alebo „Staromák“, ktoré každý pozná vďaka preslávenému orloju. Opäť stromček, stánky a množstvo ľudí. Z nápojov sú ponúkané, podobne ako u nás, varené víno „svařák“, grog či punč. Vianočný stromček je spestrený tým, že jeho elektrické osvetlenie odbíja spolu s orlojom čas a vytvára tak neopakovateľný efekt. Myslím si, že Bratislava sa svojimi trhmi vyrovná náročnej konkurencii. Trhom však chýba priestor a nápad s hrnčekom by u nás tiež nebol na škodu. Všetkým Bratislavčanom želám príjemné prežitie sviatkov a šťastlivý nový rok v ešte krajšej Bratislave roku pána 2003.

Páčil sa vám článok?