Aj stromy môžu zabíjať

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Azda už len menšina nevie, že stromy sú potrebné pre ľudí. Primárne pre kyslík, bez ktorého niet života pre človeka, sekundárne potom v rade vážnych súvislostí, ako je klimatická situácia a povodne, choroby, kvalita ovzdušia atď. Hodnota stromu pre človeka je bazálna, nedá sa vyčísliť.

Pri nedávnych víchriciach zomreli v Európe desiatky ľudí. Mnohých z nich zavalil strom. Aj Slovensko má v tejto štatistike „svojho“ mŕtveho - zamestnanca tatranskej lanovky. Strom padol na laná a lanovka doň narazila. Vlani, pri silnom víchre, zabil strom v bratislavskom Sade Janka Kráľa mladého chlapca na bicykli.

Viniť z nešťastí stromy je podobné, ako viniť z dopravných nehôd automobily. Ak si vodič myslí, že na modernom aute fyzikálne zákony neplatia, dlho si to nemyslí. Ak si človek myslí, že stromy netreba brať do úvahy, mýli sa rovnako fatálne. Aj strom v plnej sile má istú hranicu odolnosti, ktorú môže víchrica prekonať. Tobôž stromy oslabené hnilobou, poškodením koreňov alebo hoci neodbornou „údržbou“. Asi treba pripomenúť múdrosť našich dedov - za silného vetra nechoď do lesa.

Letmý pohľad napríklad do bratislavského Horského parku, v nedávny veterný piatok a či pondelok prezrádza, že dnešní mestskí ľudkovia tú múdrosť zabudli. V parku bolo návštevníkov ako každý deň. Víchor zlomil, či vyvalil v parku v tom istom čase 5 stromov - velikánov. Padlo aj niekoľko mohutných konárov. Ľuďom sa nič nestalo. To, že mali šťastie, neznamená, že konali rozumne. Bola to náhoda.

Kamil Procházka, Nadácia Horský park

Páčil sa vám článok?