Musí trhovisko na Žilinskej zaniknúť?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dlho sa šíria poplašné správy, že obľúbené trhovisko na Žilinskej ulici má zaniknúť. A tak nám nedalo a spýtali sme sa „nášho“ poslanca Starého Mesta Andreja Petreka na podrobnosti.

Bohužiaľ, veľmi nás nepotešil. Trhovisko sa nachádza na súkromnom pozemku a je vecou majiteľa, ako s ním naloží. Poslanci nevyužili možnosť trhovisko zachrániť tým, že by ho presunuli na susednú mestskú parcelu. Uprednostnili iný záujem, parcelu odpredali a asi tým spečatili osud najväčšieho staromestského trhoviska.

Staromešťania, a nie len tí, prídu o možnosť nákupu domácej čerstvej zeleniny a ovocia. Veď nie každému musí vyhovovať jazdiť za nákupmi do anonymných supermarketov na okraji mesta.

Dovolím si oponovať pánu poslancovi i v tom, že takéto trhovisko nikde na svete nemá v centre čo hľadať. Opak je pravdou. V Paríži má každá štvrť svoje trhovisko, keď už nie stále, tak sa aspoň raz, dvakrát do týždňa predáva na námestíčku alebo na ulici, z ktorej sa na ten čas vylúči doprava. Keď sa trh skončí, nastúpi čata a o dve hodiny je všetko upratané.

Naše trhoviská nám kde-kto závidí, možnosť nakupovať priamo od pestovateľov majú málokde. Trhoviská prežili štyridsať rokov komunizmu, bola by škoda, keby teraz, v „trhovom hospodárstve“, zanikli.

D. Gruska, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie