V septembri sa bude v meste deratizovať

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Situácia po augustových záplavách si vyžiadala v meste plošnú deratizáciu, ktorá sa uskutoční do konca septembra. Uviedol to Pavol Baxa z oddelenia sociálnych vecí Magistrátu hl. mesta Bratislavy.

Za normálnych okolností sa v meste na jeseň deratizuje až v októbri. Povodne zapríčinili, že pred vodou utekali aj potkany, ktoré sa preto teraz na niektorých miestach môžu vyskytovať vo väčšom množstve ako obvykle. Preto krajský hygienik nariadil vykonanie celoplošnej deratizácie v skoršom termíne. „Dúfame, že vlastníci nehnuteľností nebudú robiť problémy,“ uviedol P. Baxa a upozornil, že ide o mimoriadne preventívne opatrenie. Dodal, že po legislatívnej stránke nie je nariaďovanie mimoriadnych opatrení celkom domyslené. Zdôraznil, že ak niektorí vlastníci nehnuteľností neumožnia vykonanie deratizácie, nebude mať celoplošný charakter, a tým stratí účinnosť. Mesto požiadalo o pomoc pri deratizácii jednotlivé mestské časti.

Pri zásahu proti nepríjemným a choroby roznášajúcim hlodavcom sú rozhodujúce bytové domy, stojiská kontajnerov, podzemné priestory, kanalizácia, kolektory a iné miesta, kde majú potkany vhodné podmienky na prežitie a rozmnožovanie.

Na deratizáciu štát finančne neprispeje - na rozdiel od postrekovania proti komárom, ktoré už bolo v Devíne, Devínskej Novej Vsi a Karlovej Vsi a malo by sa realizovať aj v Petržalke.

Páčil sa vám článok?