Register trestov už vybavujú aj matriky

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Od 1. septembra je možné požiadať o výpis alebo opis z registra trestov aj prostredníctvom miestnych úradov.

Mestská časť má však len oprávnenie overiť v žiadosti správnosť údajov podľa občianskeho preukazu (podobne ako pri osvedčovaní podpisov a listín) a následne ju zaslať generálnej prokuratúre. Výpis z registra trestov by mal dostať žiadateľ poštou na ním uvedenú adresu do troch dní. Za overenie vyberá obec správny poplatok 50 korún, ktorý je jej príjmom a budú z neho uhrádzané náklady na poštovné a na objednávanie tlačív. K žiadosti je zároveň potrebné priložiť kolkovú známku v hodnote 100 korún, ktorá je spolu s ňou zaslaná na generálnu prokuratúru.

Žiadosti o výpis z registra trestov môžu Bratislavčania podať v mestských častiach, ktoré majú matričné úrady. V Bratislave sú to mestské časti Staré Mesto, Ružinov, Nové Mesto, Karlova Ves a Petržalka. Žiadosti budú zrejme prijímať a overovať tunajšie matriky, je však možné, že niekde to bude aj iné oddelenie, resp. pracovník úradu. Podľa informácií, ktoré sme získali na staromestskej matrike, doposiaľ o výpis z registra u nich nepožiadal nikto, to však zrejme súvisí so slabou informovanosťou Bratislavčanov o novele zákona o registri trestov, ktorá proces vybavovania žiadostí mení.

Jediným miestom v Bratislave, kde sa k výpisu z registra trestov dostanete na počkanie je Register trestov Generálnej prokuratúry na Kvetnej ulici.

Páčil sa vám článok?