V meste ešte chýbajú kvalitné kancelárie

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Za bývalého režimu situácia nebola príliš naklonená výstavbe moderných administratívnych centier. Aj keď v uplynulých rokoch v meste pribudli nové architektonicky vyspelé objekty, stále ich nie je dostatok.

Ukázala to komplexná analýza ponúkajúca prehľad o súčasnom trhu s administratívnymi priestormi v Bratislave, ktorú pripravila spoločnosť J&T Global. Vyplýva z nej, že celková ponuka kancelárskych priestoroch v bratislavských administratívnych budovách predstavovala ku koncu roku 2001 plochu asi 674 000 metrov štvorcových - ak by sa však zarátali aj kancelárie v rodinných domoch či bytoch, bolo by to 717 000 štvorcových metrov. Najviac administratívnych priestorov je situovaných v prvom bratislavskom okrese, najmenej v piatom.

Ak sa na tieto priestory pozrieme z hľadiska štandardu ich vybavenia, situácia v meste vyznieva dosť nepriaznivo. Priestory sa zvyknú deliť do troch kategórií. Kategória A (vysoký štandard) predpokladá, že sa nachádzajú v modernej alebo zrekonštruovanej budove, v ktorej je samozrejmosťou klimatizácia, štýlové vybavenie interiéru, elektronická zabezpečovacia signalizácia, podzemné garáže alebo parking v areáli budovy, priestory sa vyznačujú variabilitou podľa požiadaviek klienta, štruktúrovanou kabelážou, sú umiestnené v dobre prístupnej lokalite aj mestskou hromadnou dopravou. V kategórii B (prijateľný štandard) sú objekty, v ktorých chýba jeden alebo viac hodnotiacich faktorov potrebných na zaradenie do kategórie A, v kategórii C (nízky štandard) sú zastarané budovy, ktoré nespĺňajú väčšinu uvedených kritérií. Až 55 percent administratívnych priestorov v Bratislave analýza zaraďuje do kategórie C, 21 percent do kategórie B a len 24 percent do kategórie A. Kategóriu A+ (top class) by spĺňalo len niekoľko objektov v meste.

Veľmi zaujímavé sú údaje o cenách. Najdrahšie sú priestory v centre, kde sa takmer štvrtina ponuky nájomného sústreďuje do intervalu 13,7 až 19,5 eur za štvorcový meter mesačne. Ceny za nájomné v najlepších kanceláriách sa v posledných dvoch rokoch stabilizovali na hodnote 18 eúr za štvorcový meter mesačne. Pre porovnanie, nájomné za najlepšie kancelárie v najlepších lokalitách dosahuje v Londýne takmer 120 eúr za štvorcový meter mesačne, v Paríži 60 eúr a viac ako 20 eúr treba zaplatiť aj vViedni, Prahe a Budapešti. Analýza predpokladá, že v rokoch 2002 - 2005 v meste pribudne 100- až 150-tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov kategórie A a A+.

Páčil sa vám článok?