Bez drobných do krčmy nechoďte

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V sobotu večer som si s kamarátkami vyšla do Starého Mesta. Vyhliadli sme si stôl v bare, v uličke, ktorá je známa ako Brodway.

Tradične sme si objednali strik, a tiež tradične klebetili. Po pol hodinke sa pri našom stole pristavil chalan s plastikovým pohárom a vypýtal si drobné. A keďže sme práve živo diskutovali, nevenovali sme mu veľkú pozornosť a jedna z nás povedala, že nemáme. „A za čo ste si kúpili hento?“, oboril sa na nás a hlavou mykol smerom k našim pohárom. „Povedzte, že nedáte a nie že, nemáte,“ povedal na môj vkus dosť dôrazne. Ostali sme s očami otvorenými a nevypovedanou poznámkou na perách. Na chvíľu sa stal predmetom našej konverzácie a potom sme na príhodu zabudli.

Asi o týždeň sme si znovu sadli do toho istého podniku. Po hodinke sme už zdiaľky videli chlapca, ktorý pýtal od ľudí drobné. O chvíľu na nás otrčil pohár a niečo zamrmlal. „Nedáme“, povedala kamarátka, poučená z minulého týždňa. „Zadrhnite sa,“ nahlas povedal a išiel k inému stolu. Skupina ľudí mu do pohára hodila zopár drobných, čo však určite nezodpovedalo chlapcovej predstave, lebo sa zatváril presne tak, ako keď zistíte, že vám v pivnici zhnili všetky jablká. Pomaly odišiel k ďalšiemu podniku, ale teraz sme o ňom nerozprávali len my.

Takže, keď sa vyberiete večer do mesta, len tak si posedieť, nezabudnite si pripraviť drobné a bez zaváhania ich hoďte do plastikového pohára, ktorý vám niekto strčí pod nos. Lebo ak nie, vypočujete si zopár veľmi priamych odporúčaní, ktoré by citlivejším povahám mohli, celkom určite, pokaziť večer.

Páčil sa vám článok?