Skrátenie čakacích lehôt u špecialistu: Už na jar sa otvárajú ambulancie v Poliklinike Bezručova

20.1.2022
0

Zdroj: poliklinikabezrucova.sk

Páčil sa vám článok?

V Bratislavskom kraji prispeje k zníženiu čakacích lehôt a k dostupnosti zdravotnej starostlivosti Poliklinika Bezručova. Už na jar tohto roku v nej pacienti nájdu niekoľko nových ambulancií.

Dlhé čakacie lehoty na odborné vyšetrenie k špecialistom nás trápili už pred pandémiou. Na problém dlhodobo upozorňuje Asociácia na ochranu práv pacientov AOPP, podľa ktorej sa čakacie doby príchodom koronavírusu ešte viac predĺžili. Podľa odborníkov za to môže chýbajúci odborný personál, ale aj systémové nedostatky. Špecialisti totiž nie sú platení od počtu vyliečených pacientov, ale od výkonov. Mnohí z nich sa preto radšej venujú rovnakým pacientom, akoby mali prijať nových.

Dlhé sedenie v čakárni u lekára frustruje nejedného pacienta. Horšia ako čakáreň je však lehota, kým pacient reálne dostane termín k špecialistovi. Na odborné vyšetrenie u neurológa či reumatológa si pacienti momentálne počkajú aj pol roka. Podľa AOPP za to môže okrem iného aj pandémia a odkladanie plánovaných zákrokov. Keďže špecialistov je vo všeobecnosti na Slovensku málo, zameškaný čas nie je možné len tak dobehnúť.

Tomáš Szalay, riaditeľ odboru zdravotníctva v Bratislavskom kraji tvrdí, že problém súvisí aj s nastavením platieb zdravotných poisťovní. „Lekári sú totiž platení od výkonov a nie od počtu vyliečených pacientov, preto sa mnohí radšej venujú tým istým pacientom, ako by mali prijímať nových,“ hovorí. Jednou z ciest je si za včasné vyšetrenie priplatiť, to je však pre väčšinu slovenských pacientov nemožné.

Zdroj: Shutterstock

​Slovensko teda aktuálne bojuje nielen s koronavírusom, ale aj s problémami, ktoré si ťahá ešte spred pandémie. Na systémové nedostatky, ale aj chýbajúci zdravotný odborný personál na konci dňa dopláca najmä pacient. Ešte stále je totiž štandardom, že pacient na vyšetrenie buď čaká dlhé mesiace alebo v mnohých prípadoch si pacienti privstanú ráno o štvrtej, aby sa im ušla „časenka“.

Situáciu by minimálne v Bratislavskom kraji mohla zlepšiť nová Poliklinika Bezručova. Ide o nové zdravotnícke zaradenie, ktoré po rozsiahlej rekonštrukcii otvoria v pôvodnej budove na Bezručovej ulici, kde do roku 2005 fungovala štátna nemocnica s poliklinikou. Bratislavčania ba sa mali dočkať modernej polikliniky so špičkovým vybavením. „Poliklinika Bezručova bude moderným zdravotníckym zariadením s najmodernejším prístrojovým vybavením a s kvalitným a odborným personálom. V poliklinike bude pôsobiť 28 lekárov, štyridsať sestier a štrnásť koordinátorov zdravotnej starostlivosti, ktorých úlohou bude manažovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti, vďaka čomu sa dostanú pacienti k presným termínom bez zdĺhavého čakania,“ vysvetľuje prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., internista, gastroenterológ a odborný garant Polikliniky Bezručova.

Podľa odhadov by mohlo polikliniku po plnom vybavení všetkých ambulancií navštíviť približne päťsto pacientov denne, čo predstavuje 120-tisíc vybavených pacientov ročne. Už na jar tohto roku budú môcť pacienti na Poliklinike Bezručova vyhľadať odbornú pomoc v reumatologickej, neurologickej, dermatologickej, gynekologickej alebo gastroenterologickej ambulancii.

(ts)

Páčil sa vám článok?