Zrušiť zmluvu so správcom je jednoduché

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Celkom ma zaujal článok pani M. Černej o problémoch so správcami bytov. Za posledných pár rokov som mal príležitosť prezrieť si niekoľko takýchto zmlúv a neustále žasnem nad drzosťou týchto podnikov, ale aj nad ľahkomyseľnosťou, s akou sa naši občania podpisujú pod takéto nevýhodné, či dokonca úžernícke podmienky.

Veď prečo sa bývalé Bytové podniky nechceli vzdať správcovstva a potom túto činnosť rýchlo previedli na „nové“ eseročky (založené tými istými ľuďmi) s podmienkami, na ktoré by bol aj Stalin hrdý.

Správcovské zmluvy je možné zrušiť a je to celkom jednoduché. Buď sa dostatočná väčšina podpíše na oznámenie ukončenia správcovskej činnosti, alebo členovia (a tu by mali byť všetci) jej prestanú platiť. Osobne som za ten druhý spôsob, lebo väčšina zmlúv má 6 až 12 (!?!) mesiacov dlhú výpovednú lehotu. Peniaze, ktoré máte v opravných fondoch, už aj tak asi nikdy neuvidíte - keď vám to nerozkradli doteraz, tak po výpovedi určite - ešte stihnú vybaviť akože opravu strechy, akože opravu potrubia, akože vymaľovanie chodby... Podnik, ktorý vás od prvého okamihu nechce okradnúť, takéto podmienky nepotrebuje. Občania, nevzdávajte sa a neverte chýrom o nepriestreľnosti týchto vydieračov! Zákony sú nejasné, protirečivé a nevymáhateľné; na súd sa možno dostanete o päť rokov a dovtedy tá eseročka skrachuje, lebo ju niekto vytuneloval. Takže, žiaden strach! Bol by som rád, keby sa ľudia na Slovensku naučili ráznejšie konať - najmä v obchodnom styku. Pokiaľ sa „podnikateľská kultúra“ na Slovensku nezlepší, bude lepšie, ak sa majitelia každej budovy budú starať o ňu sami.

Páčil sa vám článok?