Odpočítavať si preplatky u UPC je risk

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nespokojnosť občanov so zvyšovaním poplatkov za používanie káblovej prípojky viedla k tomu, že sedem občianskych združení vyzvalo občanov, aby si u spoločnosti UPC, ktorá „káblovku“ prevádzkuje, začali odpočítavať preplatky.

Združenia vypracovali a zverejnili v médiách podrobné prepočty poplatkov i vzorový list s oznámením o začatí odpočítavania preplatkov, ktorý občania majú zasielať na UPC. Vychádzali zo skutočnosti, že ešte 24. júla 2001 vydal Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky rozhodnutie, ktorým ukladá spoločnosti UPC Slovensko pokutu vyše 25 miliónov korún za porušenie cenovej disciplíny podľa príslušných ustanovení zákona o cenách.

„Uvedená pokuta je rozdiel medzi dohodnutou cenou a cenou, ktorá mala byť dohodnutá v súlade s cenovými predpismi,“ vysvetlil hovorca úradu Roman Vavro. „Telekomunikačný úrad SR vydal v ten istý deň aj rozhodnutie, že UPC Slovensko je povinná dať do súladu cenník svojich služieb šírenia rozhlasového a televízneho vysielania káblovými rozvodmi s cenovým regulačným rozhodnutím TÚ SR č. 5/2001 Zbierky zákonov zo dňa 8. januára 2001, uverejneným 10. januára 2001, do 30 dní odo dňa doručenia tohto rozhodnutia, s účinnosťou odo dňa uverejnenia uvedeného cenového regulačného rozhodnutia. Spoločnosť UPC Slovensko podala opravné prostriedky proti rozhodnutiam úradu. Dňa 30. januára 2002 vzal navrhovateľ - UPC Slovensko opravné prostriedky späť. Najvyšší súd Slovenskej republiky konanie zastavil.“

K občianskej iniciatíve týkajúcej sa preplatkov sa Vavro nechcel vyjadriť.

„Medzi každým zákazníkom a spoločnosťou UPC Slovensko je uzatvorená zmluva o pripojení na zariadenie a prevádzkovanie TKR (televízneho káblového rozvodu, pozn. red.), ktorá definuje vzájomný vzťah,“ reagovala na našu žiadosť o vyjadrenie hovorkyňa UPC Slovensko Pavla Petrlová. „Spoločnosť odporúča, aby si jej zákazníci pozorne preštudovali uvedenú tzv. typovú zmluvu. Spoločnosť na jej základe poskytuje služby a očakáva, že zákazníci za nimi prijímané služby budú hradiť podľa platného cenníka (momentálna cena za základný súbor je 57 Sk mesačne, cena za rozšírený súbor 280 Sk mesačne). Spoločnosť postupovala a postupovať bude iba v zmysle tejto zmluvy.“

Tým, ktorí sa pridajú k iniciatíve občianskych združení a listom jej oznámia, že si nárokujú svoj preplatok, podľa Petrlovej hrozí, že im spoločnosť UPC prestane poskytovať služby a budú odpojení.

Čo dodať? Telekomunikačný úrad konštatoval porušenie cenovej disciplíny a uložil UPC pokutu. Jej výška tvorí rozdiel medzi dohodnutou cenou za služby UPC a cenou, ktorá mala byť dohodnutá podľa predpisov. UPC pokutu zaplatila, tieto peniaze však tvoria príjem štátneho rozpočtu, takže občan, ktorý platil viac, ako mal, z toho nemá nič. Pravdy sa však nedovolá, lebo ak sa o to pokúsi, hrozí mu odpojenie. UPC cenník dodnes neuviedla do súladu s rozhodnutím Telekomunikačného úradu. Je Slovensko normálnym, právnym štátom?!

(lau)

Páčil sa vám článok?