ÚVZ: Koronavírus bol v 38. týždni prítomný vo všetkých vzorkách odpadových vôd

30.9.2021

Zdroj: Slovenská inšpekcia životného prostredia

Páčil sa vám článok?

Nový koronavírus bol aj v 38. týždni prítomný vo všetkých odobratých vzorkách odpadových vôd. Sledovanie vírusovej nálože v odpadových vodách poukazuje na vysoký nárast vo viacerých krajoch. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Sledovanie vírusovej nálože v odpadových vodách v jednotlivých krajoch poukazuje od 37. týždňa na vysoký nárast vo viacerých krajoch. "V Bratislavskom, Trenčianskom, Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji zostávajú napriek miernemu poklesu počas 38. týždňa výsledky vírusovej nálože vysoké," spresnil hlavný hygienik Ján Mikas. Dodal, že analýza prítomnosti nového koronavírusu v odpadových vodách na Slovensku zodpovedá epidemiologickej situácii.

 "Prítomnosť RNA vírusu sme zaznamenali vo všetkých vzorkách. Niektoré vzorky z 38. kalendárneho týždňa sa ešte vyšetrujú," doplnil. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v rámci monitoringu odpadových vôd odobrali do 27. septembra celkovo 205 vzoriek, ktoré boli vyšetrené kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 184 vzoriek, teda 89,76 percenta.

Monitoring odpadových vôd je podľa ÚVZ SR užitočným doplnkovým nástrojom k analyzovaniu epidemiologickej situácie na Slovensku. "Na lokality s narastajúcim počtom prípadov sa potom môžu epidemiológovia bližšie zamerať a nastaviť tam potrebné protiepidemické opatrenia," dodal Mikas.

(TASR)

Páčil sa vám článok?