Za dovoz novej smetnej nádoby sa neplatí

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo zamietlo námietku krajského prokurátora na neoprávnené zhromažďovanie osobných údajov od občanov pri ohlasovacej povinnosti v súvislosti s VZN o odpadoch.

Mestskí poslanci však na základe protestu prokurátora zrušili poplatok za dovoz novej alebo odvoz nepotrebnej smetnej nádoby a poplatky za stratu nádob, ktoré boli podľa neho v rozpore so zákonom o miestnom poplatku.

Výhrady proti zavedenému systému zberu podľa množstva si zástupcovia mesta obhájili tým, že zákon o odpadoch nedefinuje takýto zber, a tak si systém zberu môže určiť každá obec sama. Keďže niektorí správcovia nehnuteľností rozpočítavali náklady za odpady nie podľa počtu osôb, ale podľa plochy bytu, doplnili poslanci do VZN ustanovenie, že správca rozpisuje výšku poplatku podľa počtu osôb.

Poslanci schválili aj dodatok k Štatútu hlavného mesta o rozdelení pôsobností medzi mesto a mestské časti v oblasti nakladania s komunálnym odpadom. Podľa neho budú jednotlivé mestské časti zabezpečovať zber a prepravu objemných odpadov, odpady s obsahom škodlivín a drobné stavebné odpady a zneškodňovanie odpadu zo zelene a odpadu vznikajúceho pri údržbe trhovísk. Mestská časť bude tiež zodpovedná za udržiavanie čistoty na svojom území. Finančné prostriedky na túto činnosť dostanú mestské časti z vybraného miestneho poplatku za odpady.

Páčil sa vám článok?