Nebezpečné vypaľovanie

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

S prichádzajúcimi jarnými dňami sa začína ruch aj v záhradách. Mnohí majitelia pozemkov, neuvedomujúc si dôsledky svojho konania, začínajú sezónu vypaľovaním trávy, často v lokalitách významných z hľadiska ochrany prírody a ekologickej stability.

V plameňoch na povrchu a vplyvom vysokej teploty - niekedy až 800o C - aj pod povrchom pôdy hynú vývojové štádiá najrôznejších druhov hmyzu, obojživelníky, plazy, drobné vtáctvo, cicavce a, samozrejme, rastlinstvo vrátane drevín. Do ovzdušia navyše unikajú škodlivé látky a nezriedka sa stáva, že vypaľovač stratí kontrolu nad ohňom, ktorý prerastie v požiar.

Podcenenie tohto rizika v roku 2000 spôsobilo 2529 požiarov trávnatých porastov s celkovou škodou 2 044 100 korún. V minulom roku to bolo 1713 požiarov s celkovou výškou škôd 1 950 700 korún.

Argumenty mnohých ľudí, že sa ničia škodcovia ukrytí v pôde, že pôda sa tým skvalitňuje a pripravuje na nové vegetačné obdobie, že naši otcovia to robili a bolo to dobré, v súčasnosti neobstoja, pretože príroda je vplyvom iných ľudských činností zraniteľnejšia ako kedysi.

Okrem hrozby požiaru a často aj ohrozenia života ľudí hrozí podľa zákona o ochrane prírody a krajiny fyzickej osobe vypaľujúcej trávu pokuta až 5000 korún, a podľa zákona o ochrane pred požiarmi pokuta 3000 Sk, ako aj náhrada škôd spôsobených touto činnosťou. V určitých prípadoch je vypaľovanie dokonca hodnotené ako trestný čin verejného ohrozenia.

Páčil sa vám článok?