Bývanie a zábava by sa mali tolerovať

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V posledných dňoch vzbudilo pozornosť verejnosti rozhodnutie poslancov mestskej časti Košice - Staré Mesto o celoplošnej úprave predajného a prevádzkového času. Košickí podnikatelia dokonca obvinili samosprávu z vedomej likvidácie nočného života.

V tejto súvislosti je zaujímavé, že v bratislavskom Starom Meste existuje podobné všeobecne záväzné nariadenie už 10 rokov. Na žiadosť podnikateľa môže starosta povoliť predajný alebo prevádzkový čas odchýlne od času uvedeného v tomto nariadení. K žiadosti o povolenie prevádzkového času po 22. hodine v obchodnej živnosti pri pohostinskej činnosti je navyše potrebné doložiť súhlas majiteľa objektu.

V Bratislave zároveň od 1. januára tohto roku platí rozhodnutie starostu o zásadách postupu pri zabezpečovaní úloh mestskej časti na ochranu obyvateľov pred hlukom. Podľa neho pri vydávaní povolení o predajnom a prevádzkovom čase zariadení, pri ktorých možno predpokladať vytváranie nadmerného hluku, je povinnosťou prevádzkovateľa predložiť akustický posudok zariadenia s hudobnou produkciou, ktorá je v bezprostrednom dotyku s obytným prostredím, preukázať výsledky merania hluku preukazujúce dostatočnú účinnosť protihlukových opatrení a vybaviť zariadenia na reprodukciu hudby indikátorom na sledovanie hladiny hluku.

„Snažíme sa o dodržiavanie nočného pokoja od 22. hodiny, na ktorý majú obyvatelia právo, a zároveň o umožnenie prevádzky pohostinských zariadení, ako sú bary, kaviarne, reštaurácie, puby aj po 22. hodine najmä v historickom jadre, ak spĺňajú všetky stanovené podmienky,“ zdôrazňuje starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský. Starosta má dobré skúsenosti s viacerými podnikateľmi, na druhej strane už musel riešiť opakujúce sa sťažnosti obyvateľov, napríklad na Sedlárskej ulici. „V tomto prípade som pristúpil k zrušeniu svojho pôvodného rozhodnutia o predĺžení prevádzkového času. Paradoxne však okresný úrad korekciu môjho vlastného rozhodnutia nevzal na vedomie a ponechal v platnosti pôvodné povolenie predĺženého prevádzkového času.“

Starosta je presvedčený, že funkcia bývania a funkcia pohostinských zariadení môže v centre mesta pôsobiť vedľa seba. V súčasnosti už existuje dostatočne kvalitná a dostupná technológia protihlukových opatrení, ktorá umožňuje mať otvorené aj do rána bez toho, aby to niekoho rušilo. Nie vždy sú však vlastníci podnikov ochotní investovať aj do protihlukových opatrení.

V tejto súvislosti je zaujímavé, že Bratislave chýba reálna klubová scéna. Asi aj to je dôvod, prečo reprodukovaná hudba čoraz viac buráca aj z reštauračných zariadení v čase, keď v iných európskych mestách sa nočný život prirodzene sťahuje do klubov. Napriek tomu sa starosta neprihovára za celoplošnú reguláciu prevádzkového času v živnostenskom podnikaní vo všeobecnosti, nielen pri pohostinských zariadeniach. „Bolo by v tom priveľa subjektívnosti a podozrení z nekalej konkurencie,“ tvrdí Andrej Ďurkovský. Úlohu prípadnej regulácie predajného času by podľa neho mali postupne prevziať od obcí obchodné komory tak, ako to začína byť trendom v krajinách západnej Európy.

Páčil sa vám článok?