Alkoholici: Viete, koľko sa ich v súčasnosti lieči zo závislosti?

2.8.2021
0
Fľaše alkoholu na verejnosti

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Aj keď naďalej s problémom nadmerného pitia alkoholu najviac bojujú muži, rozdiely sa znižujú a ženy v pití dobiehajú mužov.

Uviedol to Matej Neumann, hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Medzi ich poistencami je najviac ľudí, ktorí sa liečia zo závislosti od alkoholu, dlhodobo v skupine 41 až 60-ročných.

Zo závislosti od alkoholu sa lieči podľa hovorcu viac ako 30.000 poistencov VšZP. Ide o najrozšírenejšiu formu závislosti na Slovensku. "Kým v roku 2018 sme evidovali 35.512 poistencov závislých od alkoholu, v minulom roku sa ich počet znížil na 30.569. Dôvodom však nie je pokles závislých ľudí, ale skôr vplyv pandémie na diagnostiku a vyšetrenia, takže reálny stav môže byť práve z dôvodu obmedzení spojených s koronavírusom ešte horší," priblížil Neumann.

Rastúci trend závislosti od alkoholu u žien potvrdila aj Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union. Podľa jej slov sa najčastejšie lieči veková skupina poistencov 30 – 40 rokov s tým, že liečenie od alkoholu tvorí 70 percent zo všetkých liečených závislosti. Celkový počet poistencov zdravotnej poisťovne Union liečených v súvislosti so závislosťou od alkoholu bol v minulom roku 6860.

"Neevidujeme nárast oproti predchádzajúcemu roku, tieto počty boli porovnateľne s predchádzajúcim rokom, keďže si myslíme, že to bolo zapríčinené celkovo nízkou návštevnosťou zdravotníckych zariadení. Vzhľadom na rastúci kmeň poistencov, by sa dalo hovoriť skôr o poklese liečených pacientov od alkoholu," vysvetlila hovorkyňa.

Klesajúcu tendenciu počtov liečených pacientov závislých od alkoholu eviduje aj zdravotná poisťovňa Dôvera. "Kým v roku 2019 sa liečilo na závislosť od alkoholu 11.226 našich poistencov, minulý rok to bolo 10.154," spresnil Matej Štepianský, PR špecialista poisťovne.

Podľa štatistík zariadení na liečbu závislostí sa však v uplynulých mesiacoch zvýšil počet ľudí, ktorí vyhľadali odbornú pomoc. "Mnohí, ktorí už dlhšie úspešne abstinovali, sa práve počas pandémie opäť rozbehli v pití, a to z dôvodu sociálnej izolácie, ku ktorej prispeli epidemické opatrenia a nariadený home office," upozornil riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Pripomína, že dôsledkom neliečenej závislosti sú psychické ťažkosti, ale aj celý rad fyzických poškodení a porúch. "V svetových rebríčkoch spotreby alkoholu dlhodobo obsadzujeme popredné miesta. Prispieva k tomu aj fakt, že dnes je tolerované len to, ak nepijeme zo zdravotných dôvodov. Abstinencia z vlastného presvedčenia je spoločnosťou nepochopená," skonštatoval Okruhlica.

(TASR)

Páčil sa vám článok?