Môžete sa im zdôveriť: Spustili Národnú linku na podporu duševného zdravia

30.7.2021
0

Zdroj: shuttestock

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo zdravotníctva spustilo tento mesiac Národnú linku na podporu duševného zdravia. Národnú linku, ktorá dlhé roky absentovala a tak odborná ako aj široká verejnosť po nej dlhé roky volali, zabezpečil po rokoch štát.

„Národná linka na podporu duševného zdravia je dôležitým nástrojom pre ľudí, som rád, že sa nám ju darí postupne uviesť do praxe. Odborná ako aj laická verejnosť po nej dlhé roky volali, dôležitá je o to viac v tejto dobe, kedy mnohí ľudia počas pandémie COVID-19 prišli o zdroj príjmu, obmedzené boli sociálne kontakty, štát tak v tejto chvíli ponúka pomoc aj touto formou,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

„Súčasťou podpory duševného zdravia bude online a telefonické poradenstvo, ktoré bude súčasťou poradní duševného zdravia, rovnako telemedicína v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Cieľom je využitie odborných kapacít štátu v oblasti duševného zdravia v náročnom čase pandémie, ako aj období po nej,“ vysvetlil Kamil Száz, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva.

Národná linka podpory duševného zdravia by mala fungovať v praxi minimálne rok. Poskytovať má krízovú intervenciu dospelej populácii. Prostredníctvom nej budú dostupní klinickí psychológovia s minimálne 10 ročnou praxou.

Číslo Národnej linky na podporu duševného zdravia je 0800 193 193.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?