Umelé aj prírodné žiarenie je rovnocenné

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Dovoľte mi uviesť niekoľko pripomienok k problematike výstavby Cyklotrónového Centra SR v areáli Slovenského metrologického ústavu. V súčasnosti je vypracovaný návrh projektu, v ktorom sa deklaruje, že vybudované centrum zvýši mimo areálu Slovenského metrologického ústavu radiačné pozadie maximálne o 10 mikro jednotiek dávky (odborne µSv) za rok.

A tak musí byť vypracovaný zadávací projekt. Aj vnútri areálu musia byť splnené hygienické normy a bude ich neustále kontrolovať hlavný hygienik SR. Aké nebezpečenstvo hrozí obyvateľstvu z možného zvýšenia dávky o 10 µSv?

Z kozmického priestoru k nám prichádzajú urýchlené častice, v atmosfére sú pohlcované, ale časť dopadá až na zemský povrch. Čím je vyššia nadmorská výška miesta, tam ich dopadne viac. My žijeme v tomto radiačnom poli od nepamäti. V lokalite výstavby je teraz pozadie 1900 µSv za rok, počas prevádzky sa zvýši maximálne na 1910 µSv. Porovnajte to s iným údajom. Rovnakú hodnotu 1910 µSv už teraz dostávajú obyvatelia sídliska Karlova Ves, ktorí bývajú na 3. poschodí v panelových bytoch. Tí, ktorí bývajú na 6. poschodí, sú vystavení dávke 1920 µSv. Ak majú postavený dom z tvárnic, tak ich dávka sa zvyšuje za rok zhruba až o 500 µSv. Obyvatelia v okolí Trenčína dostávajú od prírodných zdrojov vyše 2000 µSv a obyvatelia Popradu až 3000 µSv za rok. Tak potom prečo je toľko rozruchu okolo zvýšenia dávky o 10 µSv, keď už teraz prevažná časť populácie v SR je vystavená dávke vyše 2000 µSv, t. j. neporovnateľne vyššej, ako bude v Karlovej Vsi?

Pani Trubíniovej som položil otázku, prečo zvýšenie pozadia o 10 µSv v okolí CC SR považuje za nebezpečné a 100-násobne vyššie zvýšenie v Poprade za neškodné? Ona mi odpovedala, že to je prírodné žiarenie a je neškodné, veď predsa by sme tu nežili, ale škodlivé je z umelých zdrojov. Pýtal som sa, odkiaľ to má. Vraj to tvrdia všetci odborníci. Ja pracujem v tejto oblasti už 40 rokov, ale nepoznám na svete jediného odborníka, ktorý by také niečo vyslovil. Uvažujte, ako môže bunka človeka rozoznať, či ju poškodilo žiarenie z prírodného alebo umelého zdroja? Rozhodujúci nie je zdroj, ale typ žiarenia a jeho energia. Každú sekundu cez našu hlavu preletí jeden neutrón a v prírode vznikajú rovnakým spôsobom ako v urýchľovači. Takže z hľadiska dosahu na ľudské zdravie nie je rozdiel medzi žiarením od prírodného či umelého zdroja. Pacient pri jednom rtg. vyšetrení pľúc dostane dávku okolo 1200 µSv. A koľko sme ich absolvovali počas svojho života?

V jadrovej oblasti pri ohodnotení možných rizík sa zámerne zvyšujú následky. My hovoríme, že to nepatrné zvýšené pozadie od CC môže v okolí vyvolať najviac jedno rakovinové ochorenie za 150 rokov. Odporcovia tvrdia je to nehumánne, škoda každého života. Súhlasím. No je humánne neposkytovať pomoc tým, ktorí touto chorobou už trpia? Veď včasnou a presnou diagnostikou ochorenia pomôže PET zachrániť, alebo predĺžiť život stovke ľudí každý rok.

Páčil sa vám článok?