Riadny chaos! Za testom na Covid sa dnes v Bratislave nachodíte a lacný rozhodne nie je

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bezplatné antigénové testovanie skončilo minulý štvrtok 1. júla, mnohí z nás sa však naďalej musia preukázať negatívnym výsledkom, napríklad pri cestovaní cez hranice. Zisťovali sme, kde v našom hlavnom meste aj naďalej fungujú odberné miesta a koľko si vypýtajú za test.

PCR test vám dnes urobia zadarmo iba pri splnení určitých podmienok – napríklad vtedy, ak máte príznaky ochorenia, na test vás pošle lekár, prípadne hygienik. PCR test je grátis aj pre deti nad 10 rokov, ktoré ho potrebujú na pobyt v letnom tábore či na iné pobytové podujatie. Ak však plánujete dovolenku v zahraničí, test si musíte zaplatiť zo svojho. Po zmene pravidiel nie sú od tohto mesiaca bezplatnė ani antigénové (AG) testy.

Rátajte s tým, že načriete dosť hlboko do peňaženky. Presnejší PCR test, ktorý sa vyhodnocuje v laboratóriu, vás môže vyjsť až 70 eur. Sú však aj lacnejšie odberné miesta, kde za rovnaký test zaplatíte o takmer polovicu menej. Aktuálne nájdete na internete ponuku PCR testovania v priestoroch nemenovaného bratislavského bizniscentra za 36,90 eura a pri odbere zo slín 39,90 eura... Rýchly AG test vás podľa našich zistení vyjde 10, ale aj 15 eur.

Ďalším problémom je výrazne zredukovaný počet odberných miest v hlavnom meste (a nielen tam), o ktorých nemá presný prehľad ani rezort zdravotníctva, ani Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ani mestské časti.

Pokiaľ ide o Bratislavu, na webstránke ministerstva zdravotníctva nájdete aktuálne 13 odberných miest na komerčné antigénové testovanie v rôznych okresoch, počet však nesedí s údajmi, ktoré uvádzajú mestské časti alebo BSK. Ministerstvo pripomína, že zoznam vytvorili na základe odpovedí, ktoré získali od poskytovateľov, a platnosť údajov je len k termínu jeho zverejnenia (1. júla, pozn. red.). Zároveň upozorňuje, že k aktualizácii nebude dochádzať ako bolo zvykom pri zmluvných antigénových odberných miestach.

Zdroj: nc

MOM-ky prevádzkované samosprávami sú minulosťou.

Ako nám potvrdila hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja, spoľahlivý zoznam nemajú ani oni a informácie bez záruky nám poskytli aj v mestských častiach, ktoré sme oslovili. Mobilné odberné miesta (MOM) sú totiž súkromné zariadenia, samosprávy ich neorganizujú ani nemajú kompetencie a možnosti ovplyvňovať ich fungovanie či ceny za testovanie.

„Na testovanie v Dúbravke ostáva fungovať už len jedno mobilné odberné miesto na Agátovej. Testovanie prebieha AG testami, v pláne je aj PCR testovanie,“ uviedla pre banoviny.sk hovorkyňa mestskej časti Lucia Marcinátová. Pripomenula, že táto MOM-ka už pracuje komerčne. „Momentálne za antigénový test zaplatíte 15 eur, ceny PCR testov budú podľa vyjadrení MOM odvodené od cien nákupu testov,“ doplnila. Odberné miesto v Dúbravke je k dispozícii každý deň v čase 8.30 h – 12.30 h a 13.00 h - 17.00 h.

V Novom Meste vás otestujú v štyroch súkromných MOM-kách. Na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu (bližšie ku kúpalisku) vám urobia AG alebo PCR test v pondelok až piatok v čase 8.00 h – 11.15 h a 12.00 h – 16.00 h. Na Kuchajde (reštaurácia Mólo) robia zatiaľ iba AG testy, a to v pondelok až nedeľu v čase 8.30 h – 12.30 h a 13.00 h - 17.00 h. Už čoskoro majú pribudnúť aj testy PCR. Ďalšia MOM-ka je na Trnavskej ceste 37 (autobus na parkovisku), na AG test sa objednajte cez stránku momky.sk a zaplaťte, budete to mať lacnejšie. Pri platbe vopred stojí AG test 9,99 eura, kým pri platbe na mieste vás vyjde až 14,99 eura. Za klasický PCR test zaplatíte 65 eur, za kloktací až 70 eur. Testujú od pondelka do nedele v čase 13.30 h - 18.30 h. Štvrtá MOM-ka v tejto mestskej časti je v AXA Aréne NTC (predajňa lístkov), kde robia zatiaľ iba PCR testy. Pri výsledku do 24 hodín zaplatíte 46 eur, expres služba (výsledok do 6 hodín) vás vyjde na 69 eur. AG testovanie je v pláne od 15. júla, a to v pondelok až piatok v čase 8.00 h – 11.00 h.

Zoznam súkromných odberných miest,  ktorý zverejnila na svojom webe Petržalka, je vzhľadom na počet obyvateľov chudobný. Bezplatné antigénové testovanie v MOM Hrobákova skončilo k 1. júlu a hoci mestská časť pôvodne avizovala, že bude fungovať aj počas júlových víkendov, nestalo sa. „Dôvodom je najmä skutočnosť, že vzhľadom na najnovšie zmeny v pravidlách... nemôžeme ďalej používať antigénové testy, ktoré nám štát pridelil práve na bezplatné antigénové testovanie. Stojí za tým zmena vládnej stratégie boja s pandémiou, ktorá po novom preferuje RT-PCR (NAAT) testovanie. To momentálne naša samospráva za aktuálnych podmienok zabezpečiť nedokáže,“ zdôvodnila mestská časť.

Zdroj: ms

​Kontroly na hraniciach sa sprísnili.

Na základe informácií od zriaďovateľov Petržalka uvádza len tri MOM-ky. V odbernom mieste Zuzany Chalupovej 5 vám urobia AG test bez objednania od pondelka do nedele v čase 9.00 – 13.00 h a 13.30 h – 17.30 h. Bez objednania sa môžete dať otestovať aj v odbernom mieste Zuzany Chalupovej 12   tu vám AG test urobia od pondelka do soboty v čase 8.00 h – 14.00 h, zaplatíte zaň 14 eur. Tretia MOM-ka je na Budatínskej 16, kde robia AG aj PCR testy od pondelka do nedele v čase 8.00 h – 12.00 h a 12.30 h – 16.30 h, a to na objednanie aj bez objednania.

„AG testovanie v Karlovej Vsi prevádzkujú už len súkromné MOM na základe zmluvy s Ministerstvom zdravotníctva SR. Podľa našich informácií ostali už len dve, a to na Botanickej za čerpacou stanicou OMV a na Dlhých dieloch na námestí pred budovou ZŠ A. Dubčeka na Majerníkovej 62 - toto odberné miesto zatiaľ do 31. 7. 2021,“ informoval nás Miroslav Špejl z referátu komunikácie. „Keďže ich ale neprevádzkuje mestská časť, nemusia byť tieto informácie presné, resp. aktuálne,“ upozornil.

Stručnú odpoveď sme dostali zo samosprávy v Ružinove: „Zoznam súkromných odberných miest k dispozícii nemáme.“ Zoznam ministerstva zdravotníctva uvádza odberné miesto na Galvaniho ulici 17, kde nám súkromná firma potvrdila, že testujú - v pondelok v čase 7.00 h - 8.00 h, v utorok až piatok v čase 14.00 h - 15.00 h. Za AG test zaplatíte 15 eur, za PCR test 60 eur, pričom od 15. júla prevádzkovateľ plánuje umožniť PCR testy aj vo svojej MOM-ke na Viedenskej ceste v Petržalke. Na webstránke uvádza tiež možnosť PCR testu odberom zo slín za 60 eur. Ďalšie odberné miesto v Ružinove by malo byť na Jelačičovej ulici 8 - testovanie v kontajneri pred budovou funguje od pondelka do piatka v čase 9.30 h - 10.30 h.

Zoznam MOM nám neposkytla ani  mestská časť Staré Mesto, odkázala nás na údaje ministerstva zdravotníctva.

Podľa najnovších informácií by mali mať záujemcovia niekoľko PCR testov bez poplatku. Antigénové testy na Covid by  vraj už vôbec nemali byť zadarmo, ale určitý počet PCR testov do mesiaca áno. „ Šéf rezortu zdravotníctva avizoval, že v pondelok (12. 7.) by mohli na rokovanie koaličnej rady predložiť finančnú analýzu o vykonávaní antigénových testov za ´symbolickú cenu´. Naznačil, že by mohlo ísť o sumu asi desať eur,“ uvádza agentúra TASR.

(ac)

Páčil sa vám článok?