Pacientovi v UNB odstránili nádor unikátnou metódou

28.6.2021
0

Zdroj: Gábor Meszáros

Páčil sa vám článok?

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) odstránili pacientovi nádor v oblasti prvého krčného stavca cez minimálne invazívny prístup pod dolnou čeľusťou. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská, takáto unikátna operácia na Neurochirurgickom oddelení v Nemocnici Ružinov sa uskutočnila aj v rámci celoslovenských pomerov po prvý raz.

Inovatívny operačný výkon vykonali špecialisti z Oddelenia neurochirurgie v spolupráci s prednostom Národného traumatologického centra v Budapešti Arpádom Violom. Ten už v Maďarsku odoperoval touto metódou siedmich pacientov.

Ako Kliská uviedla, pri zákroku využili najmodernejšie technické vybavenia, ktoré majú špecialisti na neurochirurgickom pracovisku k dispozícii. "Tento minimálne invazívny prístup umožňuje ošetrenie rôznych chorobných stavov v oblasti predných štruktúr prvého a druhého krčného stavca, ako sú úrazy, zápaly, nádorové ochorenia a mnohé ďalšie," informovala.

Zdroj: Gábor Meszáros

Unikátna metóda prináša podľa odborníkov pacientovi niekoľko benefitov a elimináciu závažných pooperačných komplikácií, akými môžu byť komplikované hojenie operačnej rany alebo vznik infekcie. Pacient zároveň po operácii nepociťuje taký závažný diskomfort v porovnaní s doteraz využívanými operačnými metódami.

Pozitívom je aj kratšia doba hospitalizácie u pacientov, u ktorých nie je nutné realizovanie predoperačnej tracheostómie, teda priameho vývodu z priedušnice či zavedenia výživovej kanyly priamo do žalúdka. Pacient navyše po tomto výkone nemusí užívať vysoké dávky analgetík.

"Som nesmierne rád, že sa nám podarilo úspešne etablovať na Slovensku nový chirurgický prístup, ktorý umožní ošetrenie našich pacientov s ochoreniami v chirurgicky náročnej oblasti bez toho, aby museli za touto liečbou odchádzať do zahraničia," dodal neurochirurg a vedúci operačného tímu, ktorý sa na operácii podieľal, Kamil Koleják.

Zdroj: Gábor Meszáros

Spoluprácu s maďarských expertom Violom si pochvaľoval aj  primár Oddelenia neurochirurgie v Nemocnici Ružinov Milan Líška.

(TASR)

Páčil sa vám článok?