Rekonštrukcia Hviezdoslavovho námestia

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Z histórie Hviezdoslavovho námestia

Hviezdoslavovo námestie patrí odjakživa k najkrajším a najživším bratislavským verejným priestranstvám. Ako námestie vznikalo postupne až v druhej polovici 18. storočia. Predtým tu stáli iba domy rybárov a riečny prístav na jednom z dunajských ramien. Po zbúraní mestských hradieb, ktoré iniciovala cisárovna Mária Terézia, sa začalo uvažovať o novom využití tohto priestoru, ktorý bol v bezprostrednom kontakte s historickým centrom mesta. V tom čase námestie po prvý raz vydláždili. Neskôr pribudli stromové aleje a niekoľko honosnejších budov.

Námestie využívali obyvatelia Bratislavy najmä na prechádzky, preto dostalo najprv názov Promenáda. Odvtedy malo viacero pomenovaní, napr. Theaterplatz (1840) v súvislosti s existenciou mestského divadla. V roku 1889 ho pomenovali po maďarskom revolucionárovi Lajosovi Kossúthovi. Súčasné pomenovanie po najvýznamnejšom slovenskom básnikovi a dramatikovi námestie nesie od roku 1932.

Medzi najvýznamnejšie stavby súčasného Hviezdoslavovho námestia patrí budova Slovenského národného divadla (1886), Ganymedova fontána od významného sochára V. Tilgnera (1888), Hviezdoslavov pomník s fontánou od autorov J. Pospíšila a V. Ihriského (1937), skulptúra Dievča so srnkou (1942) od A. Rigeleho, Hotel Carlton, ktorý je v súčasnosti tesne pred ukončením generálnej rekonštrukcie, Kozicsov dom - sídlo Veľvyslanectva USA od roku 1948, Nestorov palác (1856) - sídlo Veľvyslanectva Spolkovej republiky Nemecko, Pálffyho palác (1884-1885), v ktorom dnes sídli Vysoká škola výtvarných umení, a napokon Kernov dom (1845), v ktorom bola kedysi obľúbená detská cukráreň, ale už niekoľko desiatok rokov predtým sa tam stretol Vladimír Clementis s Indírou Gándhíovou a Džaváharlál Néhrúom.

Projekt obnoví promenádu a rozšíri pešiu zónu

STARÉ MESTO

Projekt rekonštrukcie Hviezdoslavovho námestia zahŕňa úpravu povrchu námestia a jeho výtvarné dotvorenie prvkami drobnej architektúry, doplnenie zelene, rekonštrukciu verejného osvetlenia, zmenu dopravného režimu a doplnenie technickej infraštruktúry.

Cieľom ideového návrhu rekonštrukcie Hviezdoslavovho námestia je:

n Obnovenie promenádneho charakteru námestia a vytvorenie oddychovej zóny;

n Vytvorenie novej funkcie námestia s možnosťou jeho využívania na kultúrno-športové akcie (promenádne koncerty, drobné javiskové formy, programy pre deti, živý šach, klzisko, vianočné programy so stromčekom, jednorazové športové aktivity, ap.);

n Aktívnejšie zapojenie námestia do pešej zóny historického jadra a oživenie parteru na severnej strane námestia, najmä na obchodné, reštauračno-kaviarenské a galerijné aktivity.

Promenáda v šírke 15 metrov v jednej výškovej úrovni dlažby bez bariér vytvorí spojnicu Ganymedovej fontány pred SND a Morového stĺpu na Rybnom námestí. Ideu tejto kompozičnej osi podporia aj paralelné plochy trávovej zelene a väčšina existujúcej a obnovenej vzrastlej zelene. Do osi sú zapojené i ďalšie výtvarné diela na námestí a svietidlá na parkových stožiaroch. Projekt predpokladá novú kvalitu dlažby z prírodného kameňa, pričom ju integruje s existujúcou dlažbou na námestí i v pešej zóne historického jadra. Reanimácia námestia je vyjadrená aj ďalšími prvkami, ako napr. kruhová mozaika v dlažbe pred SND, obnovenie erbu Bratislavy alebo vytvorenie vodnej plochy pred Pálffyho palácom.

Z hľadiska dopravnej obsluhy územia po rekonštrukcii sa najdôležitejšia zmena týka jednosmerného prejazdu námestia po Rigeleho ulici, Paulínyho ulici a Hviezdoslavovom námestí. Nový kontrolovaný vjazd do pešej zóny bude v predĺžení Strakovej ulice.

Doteraz bolo v okolí námestia k dispozícii 520 parkovacích miest. Rekonštrukcia síce prinesie úbytok cca 90 miest v severnej časti námestia. Náhradou by mala byť podzemná garáž Hotela Carlton s kapacitou cca 440 miest. Po prestavbe Hviezdoslavovho námestia pribudne 17 parkovacích miest aj pozdĺž obrubníka južnej strany námestia pred hotelom Danube.

Rekonštrukciou Hviezdoslavovho námestia sa rozšíri pešia zóna historického jadra Bratislavy až po Rybné námestie, obnoví sa funkcia promenády, vznikne nový kultúrno-relaxačný komplex a námestie so zhromažďovacou funkciou. Vytvorením trasy cez Mostovú ulicu k nábrežiu Dunaja a naspäť popri hoteli Danube uzatvorí promenáda systém základných okruhov peších trás v Starom Meste.

(miv)

VIZUALIZÁCIA - R. Hečko/B. Drgoň

Páčil sa vám článok?