Univerzitnú knižnicu už rekonštruujú – výsledkom má byť knižničný supermarket

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Rozsiahla rekonštrukcia budov Univerzitnej knižnice sa rozbehla naplno. Opravy knižnice, ktorých účelom je jej premena na multifunkčné kultúrne a knižničné centrum, si zrejme vyžiadajú dočasné zastavenie prevádzky.

„V týchto dňoch sa vykonáva odkrytie Lisztovej záhrady a začne sa odtiaľ odvážať zemina,“ uviedol generálny riaditeľ Univerzitnej knižnice v Bratislave Tibor Trgiňa.

„Sú tu nánosy, ktoré sa vytvorili počas uplynulých štyroch - piatich storočí. Kultúrna vrstva, kde sa očakávajú dobové nálezy, sa nachádza v hĺbke dvoch až štyroch metrov. V súčasnosti už prebiehajú aj stavebné práce v kláštore klarisiek, začína sa robiť strecha, fasáda s rozvody inžinierskych sietí. Predpokladáme, že podstatná časť prác by mala byť ukončená na prelome rokov 2002-2003. Začínajú sa aj práce v priestoroch ďalších dvoch objektov, Paláca uhorskej kráľovskej koruny a Paláca Leopolda de Paulyho. Tieto úpravy si na určitý čas vyžiadajú obmedzenie alebo zastavenie prevádzky niektorých pracovísk, vrátane výpožičných oddelení a študovní. Nie je vylúčené ani dočasné zastavenie prevádzky celej knižnice.“

Rekonštrukcia priestorov Univerzitnej knižnice je najrozsiahlejšou v celom Starom Meste, preto budú obdobia, kedy nebude prístupná pre verejnosť. T. Trgiňa vyjadril nádej, že túto skutočnosť prijme verejnosť s pochopením. „Nie je možné, aby sa návštevníci pohybovali medzi stavbármi,“ uviedol. Ako dodal, značné komplikácie spôsobuje potreba obrovských presunov knižničných fondov - pre bližšiu predstavu možno uviesť, že ak by sa knihy, ktoré treba premiestniť, postavili do radu, meral by 18 až 20 kilometrov.

Dodajme, že rozsiahla obnova a revitalizácia historických budov knižnice a jej premena na multifunkčné kultúrne a knižničné centrum je financovaná rovnakým dielom z pôžičky z Rozvojovej banky Rady Európy a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Úver predstavuje sumu vyše 137 miliónov korún, vláda v júli tohto roka schválila návrh na zvýšenie rozpočtových nákladov stavby zo štátneho rozpočtu na 361 miliónov.

V rokoch 2003 - 2005 sa v závislosti od postupného odovzdávania rekonštruovaných budov do prevádzky predpokladajú ďalšie investície nad uvedený rámec rozpočtu stavby na zariadenie stavby mobiliárom a informačnými a komunikačnými technológiami vo výške asi 40 - 50 miliónov.

Stavba je rozčlenená na tri čiastkové stavby - prvou je kláštor klarisiek, druhou Palác uhorskej kráľovskej komory spolu s Palácom Leopolda de Paulyho a treťou podzemné a nové sklady, Lisztov pavilón a Lisztova záhrada. Výsledkom rekonštrukcie bude „knižničný a informačný supermarket“, umožňujúci široké využívanie moderných informačných, komunikačných a reprografických technológií. Autormi celého projektu sú architekti Ján Bahna a Vladimír Šimkovič.

(juh)

1. Pohľad do prekrytej dvorany v Paláci Leopolda de Paulyho.
2. Rez knižnicou s Lisztovou záhradou, Lisztovým pavilónom a podzemnými skladmi.
VIZUALIZÁCIA - R. MORAVČÍK

Páčil sa vám článok?