O poplatkoch za jasle budú ešte rokovať

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Ružinov na aprílovom rokovaní schválili návrh na zmenu výšky poplatkov v detských jasliach. Keďže vyvolal negatívnu reakciu verejnosti, na základe žiadosti mamičiek detí, ktoré navštevujú jasle, sa uskutočnilo ich stretnutie s ružinovským starostom.

Po prehodnotení situácie sa starosta rozhodol platnosť uznesenia pozastaviť a pristúpiť ku kompromisnému riešeniu. Novým návrhom na úpravu výšky poplatkov za detské jasle sa bude miestne zastupiteľstvo zaoberať na rokovaní 15. mája.

Podľa tlačovej tajomníčky starostu Mestskej časti Ružinov Sabíny Zavarskej sa v Ružinove narodí ročne približne 500 detí. Z toho vyplýva, že v tejto mestskej časti je asi 1000 až 1200 detí vo veku, keď by mohli navštevovať jasle, teda od 6 mesiacov do troch rokov. Reálny počet detí, ktoré jasle navštevujú, je necelých 10 percent z celkového počtu - kapacita zariadení detských jaslí v Ružinove je 105 detí a v roku 2000 bola využitá na 75 percent.

Mestská časť Ružinov ako jedna z troch bratislavských mestských častí, ktoré prispievajú na prevádzku jaslí z vlastných finančných prostriedkov, na pobyt týchto detí v jasliach ročne investuje šesť miliónov korún. Z toho dôvodu je podľa S. Zavarskej nutná kategorizácia obyvateľov, ktorí využívajú jasle. Výsledkom uplatňovania tohto princípu sú rôzne výšky poplatkov za jasle, odvíjajúce sa od výšky príjmu rodiny. „Ide teda predovšetkým o celkovú zmenu koncepcie a uplatňovanie individuálneho prístupu k rodinám,“ uviedla S. Zavarská. Zdôraznila, že Mestská časť Ružinov zachováva jasle, neruší ich, a už len týmto faktom pomáha sociálne slabším rodinám riešiť ich situáciu. Tým poskytuje mamičkám slobodnú voľbu rozhodnúť sa, či zostanú s dieťaťom na materskej dovolenke, alebo využijú možnosť navštevovania jaslí. „Samozrejme, musia to zvážiť aj z hľadiska finančných nákladov, ktoré s tým súvisia,“ uviedla Zavarská.

K výške poplatkov za jasle v Ružinove sa vrátime, keď bude známy nový návrh tamojšieho miestneho zastupiteľstva na jej úpravu.

(lau)

Páčil sa vám článok?